Op 22-2-22 staat de avond in het teken van Stefan Zweig. Een avond op initiatief van Oscar van Gelderen en Nilüfer Gündoğan (Tweede Kamerlid) in samenwerking met Thomas Huttinga (voorzitter Stefan Zweig Genootschap) over een van hun favoriete schrijvers: Stefan Zweig. Op 22 februari 1942 beëindigden Zweig en zijn tweede echtgenote Lotte hun leven in Brazilië. Deze avond – precies 80 jaar later – kijken we terug op wat deze schrijver, humanist en chroniqueur van het Europese gedachtengoed betekent in onze hedendaagse samenleving.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Er is veel liefde voor het werk van Stefan Zweig in Nederland. Zijn oeuvre wordt door zes uitgevers – De Arbeiderspers, LJ Veen Klassiek, IJzer, Rainbow, Van Oorschot en AFdh Uitgevers – in Nederland en Vlaanderen gepubliceerd. En er is toenemende interesse in Zweig als Europeaan, als humanist, als pacifist, als jood, als exil-auteur, als biograaf, als chroniqueur van het Europese gedachtengoed – het hele oeuvre is en blijft urgent en relevant voor deze tijd.

We gaan deze avond in gesprek over zijn leven met verschillende sprekers en er zal extra aandacht zijn voor een aantal nieuwe vertalingen van Stefan Zweig: op 1 februari verschijnt bij Van Oorschot Het land tussen de talen: reportages uit België, vertaald door Els Snick. Bij AFdh komt op 22-2-22 Boekenmendel: De onzichtbare verzameling (twee verhalen) uit, vertaald door Ton Naaijkens, en bij Uitgeverij IJzer verschijnt eind februari Nietzsche, vertaald door Bart van Kreel.

Vier sprekers – Geert Mak, Els Snick, Jonah Falke en Thomas Huttinga – zullen hun licht laten schijnen op leven en werk van Zweig, en Ronald Ockhuysen gaat in gesprek met Ronit Palache over De wereld van gisteren. Er zullen ook digitale bijdragen zijn, van onder meer Pieter Waterdrinker en Roxane van Iperen.

 

Na afloop van het programma kunnen er boeken worden gekocht via Athenaeum boekhandel.

Stefan Zweig – biografie

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een belangrijke Oostenrijkse schrijver die werd geboren in een welgestelde Joodse familie. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later “Jood door toeval”. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, een genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog keerde Zweig terug naar Oostenrijk en woonde in Salzburg. In 1920 trouwde hij met Friderike von Winternitz. Als geëngageerde intellectueel trad Zweig tegen het nationalisme en revanchisme op en bracht hij zijn idee van een geestelijk verenigd Europa naar voren.

Nadat de Nationaal-socialisten in 1933 in Duitsland de macht hadden gegrepen en ook hun invloed in Oostenrijk voelbaar werd, emigreerde Stefan Zweig naar Londen. Bij zijn uitgever in Leipzig mocht Zweig niet meer publiceren. In 1936 werden Zweigs boeken in Duitsland verboden. Zijn huwelijk werd in 1938 ontbonden; in 1939 hertrouwde hij met Charlotte Altmann. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Engelse nationaliteit aan. Hij verliet Londen en kwam via New York, Argentinië en Paraguay in 1940 in Brazilië terecht. Samen met zijn tweede vrouw koos Zweig er op 22 februari 1942 voor om vrijwillig een einde te maken aan hun leven. Of zoals hij zelf schreef: “Aus freiem Willen und mit klaren Sinnen”.

De bekendste boeken van Zweig zijn Schaaknovelle, De wereld van gisteren, Triomf en Tragiek van Erasmus.