In deze editie van Zomer in de stad richten we de schijnwerpers op de vrouwen van Nieuw-West. Dat doen we met onder anderen Fatimzahra Baba, die met haar organisatie SAAAM de sociaal-maatschappelijke positie van de vrouwen in Nieuw-West probeert te verbeteren. Hannah Oul-Hadj zal meer vertellen over de drie theeplantages in het stadsdeel die ook een belangrijke maatschappelijke functie vervullen. Publicist Anja Meulenbelt is tijdens deze Zomer in de stad de tafeldame en woordkunstenaar Luan Buleshkaj sluit de avond als altijd op geheel eigen wijze af.

Over de sprekers

Anja Meulenbelt vergaarde in de jaren zeventig bekendheid met haar autobiografische boek De schaamte voorbij. Met dit werk haalde ze diverse thema’s uit de taboesfeer: een ongelukkig huwelijk, het alleenstaande moederschap, vrouwelijke seksualiteit. Het boek, dat een groot succes werd, maakte haar tot een van de kopstukken van de tweede feministische golf. De vrouwenzaak is ze daarna altijd blijven dienen: met een eindeloze hoeveelheid publicaties én in de politiek. Meulenbelt, die eerder in de Eerste Kamer zat namens de SP, is momenteel bestuurslid van Bij1.

Fatimzahra Baba richtte ruim vijf jaar geleden SAAAM op. Met deze organisatie probeert ze de sociaal-maatschappelijke positie van de vrouw te verbeteren. In eerste instantie richtte Baba zich alleen op Nieuw-West, maar inmiddels is SAAAM in heel Amsterdam actief. De organisatie is ook mede-initiatiefnemer van de time out-woning die recent in Nieuw-West werd ingericht. In dit huis kunnen gezinnen waar de spanningen door corona te hoog oplopen, tot rust komen.

Marlijn van der Pol en Zainab Makhlouf werken allebei voor Vrouw en Vaart, een ontwikkelingscentrum in Osdorp voor en door vrouwen in Nieuw-West. Vrouw en Vaart biedt diverse activiteiten aan die vrouwen verder helpen bij hun ontplooiing. Van educatieve programma’s tot wandel- en fietslessen. Ook deze zomer zitten ze niet stil.

Hannah Oul-Hadj is namens The Beach betrokken bij het project T uit West. Voor dit project werden recent, in Nieuw-West, drie theetuinen ingericht. Het idee achter deze tuinen is dat jonge moeders hier samenkomen om te tuinieren, maar vooral ook om het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe ze hun jonge kinderen een gezonde opvoeding kunnen geven.

Dit programma gaat over
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
Servaz van Berkum
Hoofd Development
Mediapartner
ProgrammareeksZomer in de stad

Deze zomer geen komkommertijd, maar tijd om door te pakken en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van Amsterdam. In deze wekelijkse talkshow schuiven elke maandagavond om 20.30 uur bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven aan en werpen we een blik op de staat van de stad.