Dit jaar is het rustig op het water, we dansen niet op de grachten, we ontvangen geen tallships of trotse marineschepen, geen drukte op de kade van Amerikanen op Rijnvaart. Toch gaat het leven op het water gewoon door, het gebied tussen het Zeeburgereiland en de sluizen van IJmuiden is namelijk een logistieke en industriële hub van betekenis. Het is daarom tijd voor een goed gesprek over de -circulaire- toekomst van de havens met havengedeputeerde Zita Pels (Noord-Holland) en Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam).

Over de sprekers

Zita Pels (GroenLinks) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Financiën, Circulaire economie, Zeehavens, Sport en Cultuur en erfgoed. Zij was sinds 2018 Statenlid voor GroenLinks en tot en met 2019 directeur van de Stichting Kyra Foundation.

Koen Overtoom is CEO van het Havenbedrijf Amsterdam en (samen met een tiental andere Amsterdammers) energiecommissaris. Het Havenbedrijf Amsterdam is druk bezig met de energietransitie. Ze wil meer ‘renewable’ energie opwekken, meer biobased en circulaire bedrijven aantrekken, meer duurzame initiatieven organiseren en investeren in waterstof en synthetische kerosine.

Anne Marieke Eveleens is Chief Business Development Officer bij The Great Bubble Barrier: een jonge en snelgroeiende Nederlandse start-up gevestigd in Amsterdam Noord. The Great Bubble Barrier kan plastic in rivieren en kanalen onderscheppen en plastic vervuiling in oceanen voorkomen. Anne Marieke Eveleens zal uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Jakob Fremgen is kapitein van Tallship ‘De Morgenster’ die eigenlijk zou meedoen aan Sail dit jaar. In 1919 als zeilende haringlogger in de vaart gekomen, leeft ze nu haar tweede leven als zeilopleidingschip. In 2008 kwam ze als zeiltrainingsschip in de vaart. Op dit moment ligt ‘De Morgenster in Warnemuende in Duitsland. En Jakob zal daar live vertellen en laten zien wat we moeten missen deze zomer in Amsterdam.

Rob van Zanten is oprichter en directeur van zeil- en vaarschool Nautiek.
Iedere zomer organiseren ze daar de Zomer-Zeil-Weken: Jeugdzeilen in hartje Amsterdam. Rob verteld ons hoe zo’n week eruit ziet!

Ook deze aflevering zal weer op geheel eigen wijze afgesloten worden door spoken-word artiest Luan Buleshkaj.

Dit programma gaat over
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
Daan Dekker
Schrijver
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Hoofd Development
Mediapartner
ProgrammareeksZomer in de stad

Deze zomer geen komkommertijd, maar tijd om door te pakken en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van Amsterdam. In deze wekelijkse talkshow schuiven elke maandagavond om 20.30 uur bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven aan en werpen we een blik op de staat van de stad.