Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? VPRO Tegenlicht duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep. In deze uitzending onderzocht Tegenlicht het dilemma tussen design en duurzaamheid en de impact ervan op onze planeet. Maak je een product voor 100 jaar of voor 2 jaar? En zijn wij bereid om de echte prijs te betalen van zo een product dat 100 jaar meegaat?

Over het programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Roland Duong is regisseur bij VPRO Tegenlicht, en heeft eerder o.a. de documentaires Digitale Detox (2022), Mijn DNA (2020) en Mijn bullshitbaan (2019) gemaakt.

Daarna gaan we in gesprek met experts op het gebied van duurzaam consumeren, de circulaire economie, en de technische kant die komt kijken bij recycling en refurbishing. Wat houdt duurzame consumptie in en hoe zet je consumenten ertoe aan? Waar staan we in de weg naar een volledig circulaire economie?

Deze gesprekken voeren we met:

Marieke Eyskoot (online) is expert op het gebied van duurzaam leven en duurzame mode. Ze is gespecialiseerd in het op een toegankelijke en positieve manier tips en tricks geven om bij te dragen aan een groenere en eerlijkere planeet. Over deze onderwerpen heeft ze boeken geschreven en geeft ze regelmatig keynotes.

Hans Stegeman is hoofdeconoom bij Triodos Bank en columnist voor Het Financieel Dagblad. Als econoom is hij van mening dat financiële argumenten altijd in balans moeten zijn met sociale en ecologische standpunten, waarbij hij altijd op zoek is naar een praktische toepassing van theoretische perspectieven. Circulaire economie is een thema dat regelmatig terugkeert in zijn columns in het FD.

Bas Flipsen is docent en onderzoeker bij Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Zijn studenten leert hij ontwerpen voor een betere toekomst en in zijn onderzoek focust hij zich op de binnenste cirkels van de circulaire economie en het (her)ontwerpen van producten om de ‘repairability’ en ‘refurbishability’ te verbeteren.

Martin Hof is gedreven branchemanager consumentenelektronica installatieretail bij Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Als vertegenwoordiger van ruim 6000 bedrijven en als een van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland is Technisch Nederland van groot belang bij het praktisch toepasbaar maken van technische ontwikkelingen. Daarnaast schrijft Martin columns voor Elektro Retail Magazine, waar thema’s als circulair ondernemen en ‘recht op repareren’ in terugkomen.

Monique Lempers is Chief Impact Officer bij Fairphone. Monique is gepassioneerd over het opbouwen van relaties en het promoten van een business case voor duurzaamheid. Al ruim 15 jaar houdt zij zich bezig met duurzaamheid en consumentenelektronica. Met Fairphone maakt zij impact door de smartphone industrie eerlijker en duurzamer te maken. Van verantwoord materiaalgebruik, tot het beschikbaar stellen van losse onderdelen voor je telefoon waardoor repareren voor de consument makkelijker wordt. Fairphone probeert op al deze niveaus een positieve verandering te brengen.

Dit programma is ontwikkeld door
Cecile Trooster
Programmamaker economie van morgen & Tegenlicht meet up's
Emma Boonstra
Stagiair programmamaker Sociale stad en Tegenlicht meet up
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator