Architectuur wordt de moeder der kunsten genoemd, ook wel bouwkunst. Maar tegenwoordig is architectuur meer bouwkunde dan bouwkunst. Dat is ook niet zo gek. Gezien alle eisen waaraan een gebouw moet voldoen én het door het economiseren van elke vierkante centimeter, blijft er weinig speelruimte over. Een architect komt niet meer aan (het integreren van) kunst toe. Marjet Wessels Boer zocht in haar onderzoek uit waarom we zo anoniem zijn gaan bouwen en wat de waarde is van verbeelding voor de gebouwde omgeving. Samen met beleidsmakers, architecten, toegepast kunstenaars, ontwerpers en bouwers bespreken we in dit programma wat er voor nodig is om onze gebouwde omgeving weer te laten spreken.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

 

Over de sprekers

Marjet Wessels Boer is als toegepast kunstenaar/ ontwerper gespecialiseerd in geïntegreerde kunst in de openbare ruimte. Haar specifiek ontworpen beeldende ingrepen maken plekken karakteristiek en laten ze tot de verbeelding spreken. Ze zijn zowel fysiek als inhoudelijk verweven met de omgeving en creëren een overgang tussen de publieke en private sfeer. Naast het werken aan kunstopdrachten publiceerde Marjet onlangs haar onderzoek ‘De waarde van het onmeetbare’. Ze onderzocht wat de waarde is van verbeelding en wil bouwers inspireren de gebouwde omgeving weer te laten spreken.

Sabine Lebesque is senior adviseur Ruimtelijke Kwaliteit bij de afdeling Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is zij ook bestuurslid van Europan, een Europees samenwerkingsverband voor architectonische prijsvragen. Oorspronkelijk is Sabine opgeleid als architectuurhistoricus.

Kirsten Hannema werkt als freelance architectuurcriticus voor de Volkskrant, Elsevier Weekblad en vakbladen als ArchitectuurNL. Na haar opleiding bouwkunde aan de TU Delft begon zij haar loopbaan als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het schrijven, als redacteur voor het tijdschrift A10 new European Architecture, waar ze tot 2012 werkte en ook de A10-jaarboeken maakte. Ze was jurylid voor de Jonge Maaskantprijs, ARC Award, Rietveldprijs, Architect van het Jaar-verkiezing, jurysecretaris voor BNA Beste Gebouw van het Jaar en werkte als gastdocent aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Sinds 2016 is ze redactielid voor het Architectuur in Nederland Jaarboek.

Loes ten Anscher is een begenadigd ‘community arts kunstenaar’. In Deventer, maar ook buiten de stad, kent men haar van veel sociaalartistieke projecten, waarbij zij zich bij uitstek weet te verbinden met een thema, een plek, maar vooral ook met een groep mensen. in 2020 won Loes de Gulden Adelaar. De Gulden Adelaar is een tweejaarlijks prijs voor Deventer inwoners, organisaties of bedrijven, die een uitblinkende prestatie op het gebied van kunst en cultuur, geschiedenis of wetenschap/innovatie hebben geleverd.

Nils van Beek is sinds deze september de nieuwe secretaris van Stadscuratorium Amsterdam. Hij neemt hiermee het stokje over van Tanja Karreman, die na een periode van twee jaar als adviseur en twee jaar als secretaris afscheid neemt van het stadscuratorium. Hij is kunsthistoricus, adviseur en curator van publieke kunstprojecten door heel Nederland en soms daarbuiten. Hij werkte als curator voor SKOR en TAAK, waarvan hij mede-oprichter was, en was als theoriedocent onder meer verbonden aan ArtEZ Bachelor BEAR Fine Art in Arnhem.

Gijs Frieling is kunstenaar en werkzaam als senior kunstadviseur voor het Bureau van de Rijksbouwmeester. Als kunstenaar heeft een gigantisch oeuvre aan schilderijen en (permanente) muurschilderingen op locaties over de hele wereld. Hij won in 1994 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de gedeelde derde prijs van Prix de Rome voor schilderkunst in 1999. Naast zijn kunstenaarsschap is Frieling ook werkzaam als senior kunstadviseur voor het Bureau van de Rijksbouwmeester en was hij van 2006 tot 2010 directeur van W139 in Amsterdam.

Machiel Spaan is architect, medeoprichter van het Amsterdamse bureau M3H Architecten en al meer dan twintig jaar docent aan diverse architectuuropleidingen in Nederland en het buitenland.

De moderator van dit programma is
Luuk Heezen
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.