Tijdens deze aflevering van NL Kiest gaan we met Marleen Stikker in gesprek over de staat van onze digitale samenleving. Daarnaast bevragen we vertrekkend kamerleden Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) en Jan Middendorp (VVD) of digitalisering hoog genoeg op de Haagse agenda staat en of er genoeg kennis is hierover in de Tweede Kamer en Rudy van Belkom kan ons aan de hand van de Technologie Kieswijzer meer vertellen over de standpunten van de verschillende partijen en de wensen van kiezers op het gebied van technologie.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

In 1993 stond Marleen Stikker aan de wieg van het internet. Als bedenker en ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. In 2019 kwam Marleens boek ‘Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)’ uit. Hierin beschrijft ze wat er misging met het internet en hoe we de digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.

Jan Middendorp zit sinds 2017 voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij is onder andere woordvoerder op het gebied van Overheid & Digitalisering. Middendorp was lid van de tijdelijke Kamercommissie Digitale toekomst, schreef verschillende initiatiefnota’s, diende veel moties in over het thema digitalisering en schreef enkele opinieartikelen zoals over social media en de komende verkiezingen. Naar aanleiding van zijn initiatiefnota ‘Menselijke Grip Op Algoritmen’ is dit jaar een taskforce opgezet die rijksbreed onderzoek naar toezicht en regulering van algoritmen en kunstmatige intelligentie gaat doen. Hij is onlangs uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020.

Kathalijne Buitenweg zit eveneens sinds 2017 in de Tweede Kamer en is vice-fractievoorzitter voor GroenLinks. Ze was onder andere voorzitter van de Tijdelijke commissie Digitale toekomst. Deze commissie adviseerde doormiddel van een rapport dat de Tweede Kamer meer invloed moet kunnen uitoefenen op onderwerpen die met digitalisering te maken hebben. “Deze zaken worden nu nog te veel als bijzaak behandeld.” Na de verkiezingen zal er een nieuwe commissie in het leven worden geroepen. Waar moet deze commissie zich op gaan focussen?

Rudy van Belkom is als toekomstonderzoeker verbonden aan Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Rudy doet momenteel namens STT onderzoek naar de toekomst van de democratie. Hij onderzoekt hierbij hoe de toekomst van onze democratie eruit kan zien onder invloed van nieuwe technologieën. Hij is vanuit deze rol ook de initiatiefnemer achter de onlangs gelanceerde Technologie Kieswijzer.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker Duurzaamheid en Technologie
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Programmamaker
ProgrammareeksNederland kiest