De coronacrisis heeft de zwakheden van het moderne kapitalisme blootgelegd. Zorgmedewerkers, kinderopvang, vakkenvullers, bezorgers en leraren. Zij zijn de helden van deze tijd. Maar juist deze vitale beroepen zijn jarenlang uitgehold door flexibilisering, bezuinigingen en privatisering. Terug naar business as usual is dus geen optie. We moeten het anders gaan doen. Maar hoe? Steden over de hele wereld durven het aan. Zij draaien privatisering van publieke diensten terug. Sommigen gaan zelfs nog verder. Zij delen beslissingsmacht en diensten met bewoners. Op deze plekken ontstaan bruisende stadseconomieën met nieuwe vormen van publiek eigendom. Inclusief, sociaal en duurzaam. Ligt hier onze toekomst?

Wat gaan we doen?

We beginnen met een historische blik op het (dis)functioneren van privatisering en marktwerking binnen de publieke sector, en een duiding van de huidige staat van en ambities voor een veerkrachtige lokale economie in Amsterdam. Dat doen we met:

  • Mirjam de Rijk is auteur van o.a. 51 Mythes over wat goed zou zijn voor de economie, en momenteel werkzaam bij de FNV.
  • Roos van Os is programmacoördinator bij De 99 van Amsterdam: een doe- en denktank voor een eerlijk, rechtvaardig, duurzaam en inclusief Amsterdam. De denktank valt onder het Fearless City-programma van de gemeente Amsterdam, en is verbonden met het stedelijk netwerk van de internationale municipalistische beweging.

In het tweede deel van het programma onderzoeken we de weg naar die publieke toekomst. Hoe ziet een inclusieve, duurzame en veerkrachtige stadseconomie eruit? Welke rol spelen community wealth building initiatieven van bewoners hierbij? En van welke (inter)nationale voorbeelden van democratisch beheer van publieke diensten kan Amsterdam leren? Hiervoor gaan we in gesprek met:

  • Lavinia Steinfort is onderzoeker bij het Transnational Institute (TNI), waar zij in de afgelopen jaren onderzoek deed in binnen- en buitenland naar voorbeelden van democratisch beheer van publieke diensten.
  • Najah Aouaki is econoom en strateeg voor de inclusieve en creatieve stad. Momenteel werkt ze (in samenwerking met De 99 van Amsterdam) aan de ontwikkeling van een buurteconomie voor en door de mensen in Nieuw-West, Zuidoost en Noord.
  • Abdelhamid Idrissi is directeur en oprichter van Studiezalen, waarmee hij door huiswerkbegeleiding, talent ontwikkeling en coaching steun biedt aan kinderen/jongeren en hun gezinnen om het beste uit zichzelf en het leven te halen.

Over de partners

  • De 99 van Amsterdam (de 99) is een doe- en denktank, bestaande uit een klein team gefinancierd door de gemeente Amsterdam, en een netwerk van doeners en denkers. De 99 is opgericht om de Amsterdamse initiatieven die de stad eerlijker, rechtvaardiger, duurzamer en inclusiever maken, te verbinden met elkaar en met de internationale municipalistische beweging. In december 2019 organiseerde de 99 in samenwerking met TNI, de FNV Overheid en andere organisaties de internationale conferentie The Future is Public en de Amsterdamse conferentie De stad van Morgen.
  • De FNV komt op voor de belangen van mensen op het gebied van werk en inkomen. Met 1 miljoen leden, jong en oud, is de FNV de grootste vakbond van Nederland. FNV Overheid behartigt de belangen van leden die werkzaam zijn bij de overheid, onderwijs en onderzoek of de sociale werkvoorziening. Voor de zomer bracht FNV een nieuw onderzoek uit, een analyse en visie over de gevolgen van de doorgeslagen marktwerking in de publieke sector.
  • Het Transnational Institute (TNI) is een internationaal onderzoeksinstituut dat zich inzet voor de opbouw van een rechtvaardige, democratische en duurzame planeet. TNI is al meer dan 40 jaar een unieke schakel tussen sociale bewegingen, betrokken wetenschappers en beleidsmakers. In samenwerking met andere organisaties heeft TNI in 58 landen en 2400 steden onderzoek gedaan naar (re)municipalisme – vitale diensten die weer in publieke handen zijn genomen (zie onder).
DossierDemocratie en sociale innovatie
Democratisch
ProgrammareeksNew Democracy

Met als stip op de horizon: een stad “van, voor en door iedereen”, benoemen en bevragen we de status quo van onze (lokale) democratie en democratische instituties.