Al jaren lezen wij over de kloof tussen burger en overheid, niet alleen tussen stad en platteland, ook Amsterdammers voelen zich inmiddels ongehoord. Femke Halsema luidde eind vorig jaar de noodklok en stuurde hierdoor een brief naar de raad. Zonder vertrouwen geen democratie. In deze Tech for Society gaan wij in gesprek of de kloof tussen burger en overheid digitaal overbrugd kan worden. Deze avond staat in teken van het versterken van de representatieve democratie door technologische ontwikkeling. Met één enkele toepassing zou het straks mogelijk kunnen zijn om zowel de overheid te controleren, als mee te stemmen met voorstellen, als inzicht te krijgen in de effectiviteit van het bestuur. Is dit de toekomst? Of ligt deze toekomst toch offline. Het potlood, papier en stemhokje zijn controleerbaar en begrijpelijk, maar hoe controleer je de integriteit van een applicatie? Hoe waarborg je de waarde van het democratisch proces als alleen de ontwikkelaar snapt hoe de blockchain-code van de toepassing werkt? En hoe waarborg je de privacy en het stemgeheim in een eventuele digitale toekomst. Dit en meer, bij deze editie van Tech for Society.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierTech for Society
Slim

Over de sprekers

Maarten Koningsveld zijn missie is om overheden te helpen om wendbaar en weerbaar te zijn in een steeds sneller veranderende wereld. Maarten werkte als ambtenaar, projectleider, lobbyist en consultant voor een groot aantal publieke en private partijen, waaronder verschillende gemeentes. In 2021 verscheen Maarten’s eerste boek. Hij bespreekt erin hoe de beginselen van de democratische rechtsstaat in gevaar komen als gevolg van grote en snelle technologische veranderingen in de maatschappij.

Marije van den Berg is een democratische duizendpoot, zowel als spreker, podcastmaker als auteur. Zij is Gemeenteraadslid geweest voor de Partij van de Arbeid in 2002 in Leiden. Heeft gewerkt als pemeente Velsen. Is vaste columnist van het magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Onderzoeker en adviseur lokaal bestuur. Zij doet dat als zelfstandig onderzoeker, adviseur en trainer, vaak samen met ‘lokale experts’ en soms in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Haar podcast Democratie in Uitvoering telt inmiddels al 25 nummers en laatst maakte zij in opdracht een beeldcolumn waar zij terugblikt op 25 jaar technologische innovatie binnen de democratie.

Christiaan Verhoef is co-founder van de Tonomy foundation. De Tonomy foundation is bezig met het ontwikkelen van een app waar gebruikers inspraak krijgen bij organisaties en overheden. Met de toepassing die zij ontwikkelen kunnen burgers zowel instemmen als controleren van hun overheid. Een transparante overheid met controleerbare data is de belofte en de visie. Christiaan is blockchain expert en ontwikkelaar. Christiaan heeft een lab gestart bij Windesheim voor supplychain onderzoek en blockchain en heeft naast ontwikkelaar onder andere werkervaring als Community Development Manager bij The New Fork. Zijn HBO opleiding ICT deed hij in Amsterdam aan de HVA.

Elisabeth IJmker is Amsterdams gemeenteraadslid van GroenLinks. In haar portefeuille heeft zij oa Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit, maar vooral ook Digitale Stad. Als raadslid zet Elisabeth zich in voor een eerlijke gelijkwaardige digitalisering van de stad. IJmker schreef voor het Parool een opiniestuk over de cloudstratergie van de gemeente.

Itay Garmy is raadslid van VOLT. Ook hij heeft digitale stad in zijn portefeuille zitten. Hij werkt als Senior Consultant Cyber Stratergy bij Deloitte. Hij deed zijn bachelor Political Science aan de UVA en zijn master in Leiden. Hij is door VOLT gekozen als kandidaat bestuurder door zijn digitale expertise.

 

De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
ProgrammareeksTech for Society

Don’t panic! Maar kunstmatige intelligentie werkt voor de politie, de belastingdienst en op de nieuwsredacties, robots bevolken onze productielijnen en onze telefoons registreren elke stap. In de coronacrisis zijn we afhankelijker dan ooit van datacenters en elektriciteitsvoorziening, kortom de toekomst is nu. Van wie zijn deze vitale netwerken? En hebben we nog voldoende grip op de digitale wereld? In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving.