Global Trends

De grote dataroof

Zijn er nog manieren om te ontsnappen aan de 'lange arm' van Silicon Valley?
woensdag 30 okt 2019, 20.00
wo 30 okt 2019, 20.00
Grote zaal

Harvard-professor Shoshana Zuboff schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde 'The Age of Surveillance Capitalism'. Zuboff trekt de sluiers weg van Google en Facebook, en onthult een genadeloze gedaante van het kapitalisme waarin niet natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zelf als grondstof fungeert. In deze Meet Up gaan we verder in op de ‘lange arm’ van Silicon Valley en bespreken we manieren om je ten tijde van toenemende digitalisering te onttrekken aan de blik van techgiganten en overheden. Kunnen burgers hun persoonlijke data nog wel veilig stellen? Zo ja, hoe kunnen zij de zeggenschap over hun data terugkrijgen? En hoe wordt de waarde van deze data-currency bepaald?

Wat gaan we doen?

  • Samen met regisseur Roland Duong bespreken we het maakproces van de aflevering en waarom hij zich zorgen maakt over de groeiende macht van techgiganten.
  • Counsel Nicole Wolters Ruckert vertelt ons over de nieuwe EU-wetgevingen waar techbedrijven aan moeten voldoen om legaal gebruik te maken van online data.
  • Media expert en criticus Geert Lovink contextualiseert Zuboff’s werk in verschillende vormen van online-surveillance en stelt ons vragen over de toekomst van de Silicon Valley’s verdienmodellen.
  • Vervolgens schetst filosoof Hans Schnitzler – op basis van zijn ervaringen met millennials die uit een digitale detox komen – een essentiële problematiek van de moderne mens: het omgaan met een wereld die steeds meer uit schermen lijkt te bestaan. 
  • Aansluitend hierop biedt Melanie Rieback, de CEO van Radically Open Security, inzichten op een alternatieve vorm van bedrijfsvoering en de rol van ethisch en transparant datagebruik daarin. 
  • Tot slot nemen de laatste drie sprekers samen plaats aan tafel; hoe vrij en veilig zijn wij als bewoners van deze digitale wereld? En kan dat veranderen in de toekomst?
woensdag 30 okt 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 206 mensen waren aanwezig