Het grootschalig vergroenen van de Nederlandse wijken en buurten wil niet echt lukken. Sterker nog, nieuw onderzoek toont aan dat de verstening in de dertig grootste gemeenten de laatste jaren flink is toegenomen. Dat terwijl een groene leefomgeving enorm veel voordelen biedt. Tijdens dit programma gaan we zelf aan de slag met dit onderwerp. We duiken samen met experts en het publiek in de groene buurt. We kijken naar wat we moeten doen om de Nederlandse steden daadwerkelijk te vergroenen, welke partijen daarbij betrokken zijn en wat we als buurtbewoner zelf kunnen doen.

Over de sprekers

Marian Stuiver is uitvoerend directeur bij de Data- en Kennis Hub Gezond Stedelijk Leven. Deze netwerkorganisatie werkt aan een veilige, schone, gezonde en groene stad en is een initiatief van onder meer de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, het RIVM en verschillende overheden. Eerder was Marian programmaleider Green Cities bij de WUR.

Rens de Boer is strategisch adviseur natuur en landschap bij ontwikkelaar BPD. In zijn werk koppelt hij de wereld van ontwikkelen aan de wereld van flora en fauna. Rens heeft een achtergrond als ecoloog.

Jan Henk Tigelaar is directeur van Rooftop Revolution. Geen dak onbenut, dat is zijn doel. “Nog maar enkele procenten van het Nederlandse daklandschap hebben een andere functie dan weer en wind buitenhouden. Terwijl de natuur zo’n belangrijke rol kan spelen om de uitdagingen op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezondheid, aan te pakken. Er is een revolutie nodig, ook op de daken!”

Leontien de Waal is Sector Banker Bouw bij ABN AMRO. Leontien is verantwoordelijk voor het volgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de sub sectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders op het snijvlak van onder andere duurzaamheid en circulaire innovatie.

Wout Veldstra is voorzitter van Stichting Steenbreek. Steenbreek wil de trend om te verstenen stoppen en de leefomgeving in Nederland zoveel mogelijk duurzaam vergroenen. Dat doet de organisatie samen met onder meer bewoners, gemeenten, provincies, waterschappen, ontwikkelaars, corporaties en onderwijsinstellingen.

Nina Aalbers is architect en oprichter bij Studio architectuur MAKEN. Het bureau ontwierp onder meer Hortus Ludi in Nijmegen, een uitzonderlijk duurzaam en natuurinclusief project waarbij sociale duurzaamheid een grote rol speelt. Het project werd opgenomen in de voorselectie van de Nationale Houtbouwprijs 2024.
“Ik houd van verandering, van gebouwen die tot in de puntjes kloppen, van bio-based ontwerpen, van mensen in de openbare ruimte en van vergroenen”, schrijft Aalbers op LinkedIn.

Alles om ons heen – Explainer 3: De Groene Buurt: Hoe we Nederlandse wijken radicaal vergroenen

Een groene leefomgeving is goed voor de luchtkwaliteit, werkt stressverminderend, stimuleert de biodiversiteit, vangt warmte en water op, en bevordert sociaal contact tussen buurtbewoners. Als we doorgaan met het verstenen, blijven deze kansen liggen. In deze explainervideo duikt Nienke de la Rive Box in de wereld van de Groene Buurt. Wat kunnen organisaties doen om wijken te vergroenen en welke initiatieven zijn er al genomen? Ze gaat in gesprek met Marian Stuiver over wat de beste manieren zijn om natuur te (her)introduceren aan te gebouwde omgeving.

ProgrammareeksAlles om ons heen

Bijna alles wat je om je heen ziet, is door de mens gemaakt. En wat door de mens gemaakt is, kan door de mens veranderd worden. Dus wat als we nog een keertje terug gaan naar de tekentafel en de stad en de omgeving om ons heen opnieuw zouden mogen ontwerpen? Met de kennis van nu en met oog op de toekomst. In deze serie gaan we experimenteren met de ideeën van de toekomst.