Om te komen tot een circulaire economie moeten met een andere bril naar onze bestaande business kijken. Misschien zijn onze “afvalstromen” wel een prachtige grondstof voor een ander, of kunnen we onze assets ook inzetten op een andere manier om verspilling te voorkomen. Daarmee zou ProRail zelf een soort leverancier worden en het spoor een tijdelijke opslagplaats van materialen. Dit lijkt een goed idee, maar ProRail is geen commerciële verkoper en er mogen ook geen producten met waarde “van de belastingbetaler” zomaar worden weggegeven. Deze huidige, lineaire, manier van denken en financieren is niet ingericht om bijvoorbeeld een “dwarsligger-as-a-service” af te nemen.
Of om in plaats van een lift te kopen, voor elke verticale beweging te betalen. In dit seminar wordt deze patstelling besproken en wordt er naar oplossingen gezocht zodat we kunnen komen tot die andere houding, een andere manier van denken en een financieel systeem dat hierop is ingericht?
Elke ochtend tijdens ProRail op de week van de circulaire economie beginnen we met een column, vandaag Hoe krijg je circulariteit in de genen door manager strategische duurzaamheid bij ProRail, Reinout Wissenburg.
DE WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE
Tijdens de Week van de Circulaire Economie, van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari 2021, biedt ProRail van maandag t/m vrijdag een online programma aan met webinars over de vraag “Wat is de duurzame en circulaire toekomst van het Nederlandse spoor?” Samen met Bureau Spoorbouwmeester, NS Stations, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat geven we in vijf ochtenden inzicht in het circulaire denken en doen van de Nederlandse spoorsector.