Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: de optie om bij de aankoop van een vliegticket of volle tank voor een paar euro je uitstoot te compenseren. Niet alleen consumenten hebben deze optie. Meer dan de helft van ’s werelds grootste bedrijven werkt momenteel met dit soort compensatieprojecten. In ruil voor een som geld is het mogelijk om te vergroenen door bijvoorbeeld bomen te planten of een bestaand bos te beschermen. Voorstanders menen dat handel in CO2 een effectieve manier is om te verduurzamen. Aan de andere kant wijzen critici op de onzorgvuldige uitvoering van het berekenen en controleren van verhandelde CO2-opslag. Bovendien zeggen ze dat handelen in zogenoemde CO2-kredieten een manier is om door te gaan met vervuilende business as usual. We maken de balans op en gaan in gesprek over de vraag of het compenseren van CO2 een duurzame en rechtvaardige manier is om mondiale uitstoot te verminderen.
De grootste aanbieder van CO2-compensatie gaat zijn programma voor de bescherming van regenwouden afbouwen en herzien. Het bedrijf doet dit na kritiek dat het programma zo goed als waardeloos was.
Majority of offset projects that have sold the most carbon credits are ‘likely junk’, according to analysis by Corporate Accountability and the Guardian
Het klimaat redden lijkt simpeler dan ooit. Je betaalt wat meer voor je vlucht of tankbeurt et voila: je CO2-uitstoot is gecompenseerd. Klinkt mooi, hoor ik je denken, maar maakt die 6 euro extra de reis naar Japan nou helemaal goed?
In 2024 gaat in Rotterdam de bouw van het eerste grote systeem voor CO2-transport en -opslag van start. Porthos, een project van het Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland (EBN) en de Gasunie, heeft daarover een definitieve investeringsbeslissing genomen.
De Zwitserse CO2-handelaar en klimaatadviseur South Pole kondigde vandaag aan dat zijn ceo Renat Heuberger per direct aftreedt. Eind oktober nam South Pole afstand van zijn prestigeproject: een bosbeschermingsproject in Zimbabwe, na een reeks publicaties over het project van Follow the Money en buitenlandse media waarmee we samenwerkten.
Het is makkelijk om moedeloos te raken over onze klimaattoekomst: je hoeft alleen maar het nieuws te volgen. Maar de ontluikende energietransitie biedt reden tot hoop. Een overzicht van de recente ontwikkelingen.