Sinds vorig jaar zijn explosies een dagelijks terugkerend fenomeen in Amsterdam. De politie heeft het over een ‘zorgwekkende stijging’. In 2023 werden Amsterdamse buurten 209 keer opgeschrikt door ontploffingen, soms met fatale gevolgen. Wat is er aan de hand? Wat doet de toename van het aantal explosies met de buurt? Wat doen woningbouwcorporaties, politie en gemeente? En hoe kan het beter? Hierover gaan wij vanavond in gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Madelief van Dongen is misdaadverslaggever bij het Parool. Ze ziet de effecten van een explosie van dichtbij en spreekt (buurt)bewoners over de impact van een explosie ter plaatse. Ze vertelt over haar ervaringen in de Parool-podcast ‘Waarom elke Amsterdammer slachtoffer kan worden van een explosie’ en schreef o.a. verhalen over explosies aan het Piet Zwarthof in IJburg en bij een kapperszaak aan de Jan Evertsenstraat.

Pierre van Rossum werkt bij de gemeente Amsterdam als directeur Openbare Orde en Veiligheid. Hij schetst de situatie in Amsterdam en gaat in op het gemeentelijk en landelijk beleid.

Mariëlle Foppen werkt bij Stadgenoot als manager Gebiedsbeheer. Woningcorporaties als Stadgenoot worden bijna dagelijks geconfronteerd met explosies. Bewoners voelen zich onveilig en lopen emotionele schade op. Voor de corporaties loopt de financiële schade op tot in de miljoenen.

Virgil Tevreden begeleidt en coacht jongeren in de stichting Jongeren die het kunnen (JDK) en biedt begeleid wonen aan met zijn organisatie Eigen kracht!. Hij werkt aan verschillende preventieprojecten om jongeren uit de criminaliteit te houden. Deze projecten zijn bedoeld om meer bewustwording te creëren bij jongeren over de gevolgen van bepaalde keuzes en daden.

Mourad Chejjar is districthoofd van de politie West in Amsterdam. De politie werkt aan de opsporing van daders en opdrachtgevers. Omdat hij er onverhoopt niet bij kon zijn, hebben we een video-interview met hem opgenomen.

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartners
ProgrammareeksWonen voor iedereen

Hoe ziet de toekomst van sociale huur eruit? Een reeks gesprekken in opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen.