De Afrikaanse filosofie van ubuntu gaat over wat het betekent om mens te zijn. In Afrika volgt men het filosofische motto: “Ik ben omdat wij zijn”, of wel, ik ben een persoon via andere personen. In deze workshop krijg je te horen over wat ubuntu voor mensen in Afrika in de praktijk betekent en ervaar je hoe je met elkaar in ubuntu kunt samenzijn en samenwerken. Daarnaast kan je mee discussiëren over hoe je dat in je eigen leven zou willen realiseren. We sluiten af met een interactief spel. De workshop heeft als doel om je in elkaars perspectief te kunnen verplaatsen, zowel in je team als tussen de Nederlandse en andere culturen.

Programma overzicht
17:00 - 17:25: Interactieve introductie door The African Calendar - "Ik Ben een Mens"
17:25 - 18:10: Presentatie "Ubuntu" door Dorine van Norren gevolgd door Q&A moment
18:10 - 18:30: Interactief Spel ter Afsluiting
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Over de workshopleiders

Auset Ankh Re is een nazaat van Afrika en Inheems Surinaamse. Zij is consultant and trainer mens-zijn. Middels The African Calendar vertellen haar partner, Ptah Ankh Re, en zij over de geschiedenis en evolutie van de mensheid. “We starten het verhaal daar waar het ons verbindt in onze kern, ons mens zijn.” Ubuntu is een voor haar natuurlijke levensstijl. De mens is een aspect van de natuur, dat is een onomstotelijk feit. Toch heeft de mens zich spiritueel ontkoppeld van de natuur, met alle gevolgen van dien. Hoe komen we weer in lijn met onze essentie?

Dorine van Norren is gepromoveerd op Ubuntu, Happiness en Buen Vivir en de duurzame ontwikkelingsdoelen. Zij is naast wetenschapper, kunstenaar en schrijver ook rijksambtenaar. Ze woonde en werkte in de VS, Frankrijk, Zuid Afrika. Sri Lanka en Turkije en deed daarnaast onderzoek in Bhutan en Ecuador . Ze neemt deze ervaringen mee in de workshop en haar wetenschappelijk werk.

ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2023

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren van 13 t/m 16 maart 2023 de 5de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.