Lange zomeravonden op een vol terras en samen juichen voor het Nederlands Elftal. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Het coronavirus heeft de wereld op z’n kop gezet en brengt daarmee onvermijdelijk machtsverschuivingen met zich mee. Welke? Dat gaan we onderzoeken. In de tweede aflevering van De Niet Meer Normaal Show kijken we naar het machtsgebruik en misbruik van data door staten en tech-giganten. Welke spelers krijgen steeds meer macht na deze crisis?

Ons leven wordt nu al gevolgd en beheerst door een digitaal universum van eindeloze rijen data. Databoeren tracken onze locatie, onze politieke voorkeuren worden via Facebook gemonitord en beïnvloed (#cambridgeanalytica), en een corona-app kan ervoor zorgen dat we veel van onze privacy verliezen (#hugo). Voor regeringen en bedrijven wordt het steeds makkelijker ons te kennen, te volgen, te beïnvloeden en daar geld aan te verdienen. ‘Zij die data bezitten, bezitten de wereld’, aldus historicus Yuval Noah Harari.

Hoe ziet de toekomst van Tech eruit? Kunnen we zelf weer eigenaar worden van onze eigen data? Moeten we meer data inzetten om pandemieën, de klimaatcrisis of ongelijkheid op te lossen? Of hebben we daar helemaal geen data voor nodig? Kijk, praat en doe mee tijdens de Niet Meer Normaal Show!

De Niet Meer Normaal Show
De Niet Meer Normaal Show is een nieuwe, interactieve liveshow waarin we elke week samen met jonge spraakmakende gasten, muzikanten en kunstenaars verschillende vergezichten van het post-corona tijdperk verkennen. Deze liveshow komt tot stand door een unieke samenwerking van de Kiesmannen met Pakhuis de Zwijger, de Balie en Paradiso Amsterdam. Vanaf 18 mei elke maandagavond om 20:30 live vanuit Pakhuis de Zwijger.

 

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Mediapartner