Huiselijk geweld is een veelkoppig monster. Vaak brengen we het in verband met kindermishandeling, verwaarlozing van ouderen of slaande ruzie in een huwelijk van middelbare leeftijd. Maar ook veel jonge mensen – voornamelijk (cis en trans) vrouwen – raken verstrikt in gewelddadige relaties.

Het debuut van schrijver en poëet Tessel ten Zweege bespreekt het verloop van zo’n relatie in drie aktes: rode vlaggen, geweld en herstel. Als jonge vrouw ondervond zij dit proces letterlijk aan den lijve. Tijdens deze presentatie gaat Tessel in gesprek met medeslachtoffers, voorlichters en hulpverleners. Hoe breek je los uit de greep van geweld, leer je het af aan jezelf te twijfelen en vind je uiteindelijk de kracht te herstellen?

Tijdens het programma is te allen tijde een hulpverlener van Slachtofferhulp aanwezig ter ondersteuning. Gaat het even niet, dan kan zij je helpen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met in dit programma onder anderen
Tessel ten Zweege
Schrijver, feminist en activist
Renée Römkens
Emeritus hoogleraar Gender Based Violence aan de Universiteit van Amsterdam
Shantie Singh
Schrijver, beleidsadviseur Huiselijk / Seksueel Geweld gemeente Rotterdam
Tammie Schoots
schrijver en freelancejournalist
Shirodj Raghoenath
Projectmedewerker bij Emancipator en emancipatie-activist
Toos Verhoog
Expertisemedewerker bij Slachtofferhulp Nederland
Tallulah Rose
Singer, songwriter, saxophonist and multi-instrumentalist
DossierFemCity
Inclusief

Over de sprekers

Tessel ten Zweege is schrijver en poëet en studeert Gender Studies aan de Universiteit Utrecht en Crossover Creativity aan de HKU. Ze schreef eerder voor onder meer Het Parool, VICE en OneWorld en werkte mee aan de Women’s March Amsterdam.

Tessel (22) is maandenlang mishandeld door haar vriend: ‘Hij beet me zelfs in de metro’ (Linda Meiden)

Renée Römkens is emeritus professor Gender Based Violence aan de Universiteit van Amsterdam en criminoloog. Voorheen was zij directeur en onderzoeker bij Stichting Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Shantie Singh is schrijver, theatermaker, columnist, storyteller en een creatieve bestuurskundige. Zij werkt als beleidsadviseur Seksueel / Huiselijk geweld bij de gemeente Rotterdam. Shanties laatste roman, De kier, snijdt de onderwerpen huiselijk geweld en isolatie aan.

Tammie Schoots is student Filosofie en Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ook werkt zij als sectorraadslid voor vakbondsbeweging FNV Jong en als politiek redacteur bij Red Pers. Als transgender activist zet zij zich publiekelijk in voor rechten, zichtbaarheid en bescherming van trans personen in Nederland.

Shirodj Raghoenath is projectmedewerker bij Emancipator, een stichting die zich inzet voor mannenemancipatie. Als emancipatie-activist bespreekt hij issues als toxische masculiniteit, daten als queer man en genderstructuren.

Toos Verhoog is expertisemedewerker bij Slachtofferhulp Nederland. Oorspronkelijk was zij werkzaam in het bankwezen. Later is Toos, vanuit de kerk, éénoudergezinnen en kinderen/jong- volwassenen gaan ondersteunen. Middels haar werk bij Slachtofferhulp Nederland ondersteunt zij mensen die slachtoffer zijn geworden van een gewelds- en/of (ernstig) zedendelict.

Tallulah Rose is een singer-songwriter, saxofonist en multi-instrumentalist uit Edinburgh, Schotland. Ze verhuisde naar Amsterdam toen ze 16 was om Jazz-saxofoon te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar muziek gaat over thema’s als helen, groeien en empowerment. Onlangs schreef zij een nieuw lied over het patriarchaat, victim blaming en consent, dat zij zal vertolken tijdens dit programma.

 

Over de moderator

Süheyla Yalçın heeft Nederlands-Turks-Armeense roots en is oprichter van NederTürk; een crossmediaal archief over de Nederlands-Turkse identiteit. Ook is ze programmamaker van de podcast Fufu & Dadels, waarmee ze podium biedt aan het narratief dat volgens haar nog te weinig te horen is in de mainstream media. Voorheen heeft ze gewerkt als redacteur bij het feministische online magazine Lilith.

 

Over het boek

Tijdens een weekendje Londen ontmoet eerstejaarsstudente Tessel de charmante, zelfverzekerde Luis. Als Luis niet lang daarna voor haar naar Amsterdam komt is ze verguld, maar al snel ontpopt hij zich tot een jaloerse, gewelddadige machtswellusteling.

Tessel probeert haar gewone studentenleventje voort te zetten en ontwikkelt zich tot uitgesproken feminist met een eigen tijdschrift. Maar al leert ze de wereld waarin ze leeft en de positie die ze als vrouw inneemt steeds beter te begrijpen, toch durft ze de waarheid niet onder ogen te zien: thuis heeft ze een partner zitten die haar psychisch en fysiek mishandelt.

Partnergeweld komt niet alleen voor bij gesettelde stellen. Juist jonge mensen, nog onervaren in de liefde, zijn er kwetsbaar voor. In dit boek doet Tessel ten Zweege niet alleen haar eigen verhaal, ze biedt ook de informatie die anderen nodig hebben om partnergeweld te voorkomen, herkennen en doorbreken.

Dit programma is ontwikkeld door
Romy Heymans
Programmaleider Designing Cities for All en programmamaker Inclusieve Stad & FemCity
In samenwerking met
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.