Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) en Pakhuis de Zwijger nodigen je van harte uit voor het 10-jarig bestaan van de Nationale Dag van Empathie (DvE) op dinsdagavond 3 mei 2022! De Nationale Dag van Empathie is een initiatief van stichting NLWB en vindt plaats op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag. Ieder jaar beklimmen diverse en uiteenlopende sprekers, dichters en muzikanten ons podium. Door middel van hun verhalen, poëzie en muziek leert het publiek deze personen beter kennen.

Tijdens de avond blikken wij terug op 10 jaar Dag van Empathie en lanceren wij onze Empathische Kalender en het Lespakket Empathie.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is schrijver en letterkundige. Ze studeerde Moderne Letterkunde aan de UvA en publiceerde zes romans, een kinderboek en talloze essays en artikelen in nationale dag- en weekbladen. Momenteel werkt Amatmoekrim aan een proefschrift in de vorm van een biografie van Anil Ramdas, aan een grote geschiedenis van Suriname voor de Bezige Bij en aan een boek over Verzwegen Geschiedenis bij De Correspondent. Ook is ze vaste columnist bij NRC.

Joost Baars (1975) is dichter en essayist. Zijn debuutbundel Binnenplaats (Van Oorschot, 2017) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en de Herman De Coninckprijs en werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Gedichten van hem zijn vertaald in het Engels, Arabisch, Grieks en Noors. Afgelopen maand zat hij in de Wolkerstuin op Amstelglorie om te werken aan nieuwe gedichten.

Emine Uğur (1978) werd geboren in Gaziantep, Turkije. Ze studeerde Nederlands Recht in Leiden, werkt sinds 2006 als sociaal dienstverlener en maakt zich hard voor kwetsbare groepen in de samenleving. Ze is alleenstaande moeder en schrijft tweewekelijks een veel gelezen column in Trouw. Ze heeft op twitter – naar eigen zeggen een ‘uitgelopen hobby’ – onder de gebruikersnaam @overlistener bijna 40.000 volgers, waar ze befaamd is om haar ‘draadjes’.

Jerry King Luther Afriyie (1981) is een Nederlandse activist en leider van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Daarnaast is hij coördinator en een van de oprichters van de Stichting Soul Rebel Movement. Onder de naam Kno’ledge Cesare treedt hij op als dichter en rapper. Hij geeft lezingen, optredens en gastlessen voor de stichting Nederland Wordt Beter.

Andrée van Es Lid Amsterdams 4 en 5 mei comité. Eerder onder meer voorzitter Nederlandse Unesco Commissie en wethouder in Amsterdam.

Rosanne Yente Hertzberger (Rotterdam, 1984) is microbioloog en schrijver. Ze schrijft een wekelijkse column in NRC Handelsblad en haar podcast Hertzbergers inbox verschijnt eens per twee weken.

Muziek

Met een speciaal optreden van de voorstelling QUEEN OF DISCO van RIGHTABOUTNOW INC. met Susan Malaika Bailey onder begeleiding van Ruben Van Domburg.

QUEEN OF DISCO is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van ‘disco music’, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist SYLVESTER.

Lancering Empathische Kalender
Vanaf dit jaar lanceren wij een empathische kalender met activiteiten die plaatsvinden door heel Nederland in mei 2022 die aansluiten bij de thema’s van de Dag van Empathie. Deze kalender heeft tot doel zoveel mogelijke empathische activiteiten in mei 2022 toegankelijk te maken maken en bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. De empathische kalender bestaat uit verschillende activiteiten zoals lezingen, documentaires, dans, voordrachten, theater of debat.

Lancering Lespakket Empathie
Op 3 mei 2022 wordt ook het Lespakket Empathie officieel gelanceerd voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van de VO. Om de kracht van empathie te verduurzamen, is het belangrijk jeugd en jongeren te leren wat empathie betekent en hoe je empathisch kan handelen, ook als je iemands gedrag of gevoel niet meteen begrijpt.

Meer informatie Dag van Empathie
Het hoofdevenement van de Dag van Empathie vindt plaats op 3 mei en diverse empathische activiteiten vinden plaats door heel Nederland in de maand mei. De Dag van Empathie heeft als doel meer begrip voor en bewustwording van verschillen binnen de Nederlandse samenleving te creëren. Met de Dag van Empathie willen wij Nederlanders in aanraking brengen met verhalen van anderen met wie ze op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben. Zo willen we bijdragen aan meer respect, empathie en verbondenheid, waarin mensen elkaar minder snel veroordelen, maar zichzelf in elkaar herkennen. De Dag van Empathie is inmiddels uitgegroeid tot een dag waar onze partners en vele anderen ieder jaar naar uitkijken. Stichting NLWB organiseert jaarlijks de Dag van Empathie in samenwerking met verschillende partners, zoals Pakhuis de Zwijger, het Amsterdams 4 en 5 mei comité, AT5, IMC Weekendschool, Operatie Periscoop en Gemeente Amsterdam.