Tijdens de nieuwbouw van projecten werken we hard aan duurzaam ontwikkelen. Goede isolatie, de beste energie labels, en het liefst zo emissievrij mogelijk. Maar het overgrote deel van de gebouwde omgeving in ons land bestaat uit reeds bestaand vastgoed. Wat doen we eraan om het leeuwendeel van onze bestaande gebouwde omgeving te verduurzamen? En als we dat doen, hoe zorgen we ervoor dat dit ook op een circulaire manier kan gebeuren? In deze speciale aflevering van Green Building Talks tijdens de Week van de Circulaire Economie gaan we dieper in op de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van bestaand vastgoed door middel van circulaire renovatie.

Let op: Reserveren kan met de knop rechtsboven de pagina of door hier te klikken. Je wordt voor het aanmelden doorgestuurd naar de site van CIRCL, waarna je voor de uitzending een link naar de livestream in je mailbox ontvangt.

Over de sprekers

Vanuit ABN AMRO is Leontien de Waal als Sector Banker Bouw verantwoordelijk voor het volgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de sub sectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders op het snijvlak van onder andere duurzaamheid en circulaire innovatie.

Jan Kadijk is Manager Kennis & Innovatie bij de Dutch Green Building Council. In die functie ontwikkelt hij samen met teams verschillende kennissessies en trainingen. Hij werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me. Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Gertjan van der Baan werd in 2014 benoemd als CEO van woningbelegger Vesteda. Met Vesteda heeft hij een woningportefeuille van ca. 8 miljard euro. Sinds 2017 is hij ook bestuursvoorzitter van IVBN (de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed). In het verleden werkte hij onder andere zes jaar als commissaris bij biotech bedrijf Agendia.

Vincent Gruis werkt sinds 1996 aan de Faculteit Bouwkunde op de Technische Universiteit Delft waar hij momenteel hoogleraar Housing Management is. Hij promoveerde er in 2001 op het proefschrift ‘’Financieel-economische grondslagen voor woningcorporaties’’. Naast zijn werk aan de TU Delft, neemt hij ook deel aan diverse commissies in de vastgoedwereld, waaronder in de Raad van Advies van DEMO. Tevens is hij voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie, waarmee hij een uitvoeringsprogramma heeft opgezet voor het bepalen van de volgende etappes van de route naar een circulaire bouweconomie.

Hans van der Krogt werkt al sinds 2001 bij Smits Vastgoedzorg als algemeen directeur. Smits Vastgoedzorg geeft advies en werkt aan de duurzame renovatie, herontwikkeling en onderhoud van vastgoed. Zij werken onder andere samen met woningcorporaties, zorginstellingen, overheden en gemeentes.

Merel Stolker is circulair bouwspecialist bij C-creators, een bedrijf dat zich inzet voor de opschaling naar een circulaire bouweconomie in de Metropoolregio Amsterdam. Merel is co-auteur van “Handboek Circulair Renoveren Woningcorporaties” waarin het onderwerp circulair renoveren behapbaar beschreven wordt voor woningbouwcorporaties die hiermee aan de slag willen én moeten.

Maartje Brans werkt al ruim tien jaar bij woningcorporatie De Alliantie. Momenteel bekleed Brans een positie als lid van de directie. Sinds drie jaar is ze ook directeur binnen de directie Vastgoed Onderhoud & Verduurzamen. Brans’ impact in de vastgoed wereld is niet onopgemerkt gebleven. In 2020 won ze de Real Estate Futureproof Vrouw.