Chasing Amsterdam bevat de foto’s die Hrudová maakte voor Het Parool, in chronologische volgorde. Daarnaast krijgt de lezer aan de hand van verslagen en extra beeldmateriaal een inzicht in haar wekelijkse jacht naar het stadsbeeld. Het fotoboek geeft een unieke blik op Amsterdam en ons leven in een nieuwe werkelijkheid. De foto-expo Chasing Amsterdam hangt tot 28 jan 2022 in het cafe.

Voor de rubriek ‘Stadsbeeld’ in Het Parool maakt fotografe Julie Hrudová sinds januari 2020 wekelijks een straatfoto in Amsterdam. Ze speurt de stad af, op zoek naar opvallende situaties. Een fotoshoot van een verloving in de Hortus Botanicus, een etalagepop in de fietstas of een papegaai op het Damrak.

Met één druk op de knop weet ze ogenschijnlijk normale situaties te verheffen tot absurdistische schouwspelen. Het toeval is haar beste vriend.

Toen Hrudová begon met het maken van foto’s voor ‘Stadsbeeld’, wist nog niemand in wat voor een bijzondere tijd wij terecht zouden komen. Onverwacht groeide er een nieuwe laag over haar werk, met als resultaat een serie die ons een spiegel voorhoudt en tevens subtiel verslag doet van Amsterdam tijdens de coronacrisis. We zien hoe de straten steeds leger werden en hoe naar buiten gaan voor veel mensen een nieuwe betekenis kreeg. Bezigheden die normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvonden, kwamen plotseling in ons zicht terecht.

Chasing Amsterdam is mogelijk gemaakt met de steun van Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, en crowdfunding via Voordekunst.

 

Julie Hrudová (1988) is fotograaf en beeldredacteur. Ze groeide op in Praag en woont en werkt momenteel in Amsterdam. Hrudová is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden met een MA in Film and Photographic Studies en ontwikkelde zich zelfstandig als fotograaf, met een focus op straatfotografie. Hrudová’s werk is onderdeel geweest van verschillende exposities in binnen- en buitenland, en bekroond met prijzen als de EyeEm Award. In 2018 is ze lid geworden van het internationale collectief Burn My Eye en richtte ze StreetRepeat op, waarmee ze herhalingen binnen het straatfotografie genre verzamelt. Sinds 2020 maakt ze in opdracht van Het Parool wekelijks een stadsfoto van Amsterdam.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Programmamaker Creatieve Industrie en Designing Cities For All Of Us