De Stad
Boekpresentatie Caspar Janssen

Caspar Loopt

Wat is de staat van het Nederlandse landschap? Een avond met boeren, natuurbeschermers én de wandelaar des vaderlands.
woensdag 27 nov 2019, 20.00
wo 27 nov 2019, 20.00
Grote zaal

In 2017 begon Volkskrant-journalist Caspar Janssen aan een wandeltocht van anderhalf jaar door ons land. In zijn dagelijkse column deed hij verslag van alles wat hij zag: de geelgors, prachtige landschappen, kunststof hallen, eentonige akkers, maar ook boeren die de verbinding zochten tussen natuur en boerenland. Nu de voettocht achter de rug is, trekt Janssen in zijn boek 'Caspar Loopt' zijn conclusies. Een avond over de staat van het Nederlandse landschap met de wandelaar des vaderlands en alle bijzondere mensen die hij onderweg tegenkwam, van boeren tot natuurbeschermers.

Met in dit programma onder anderen

Caspar Janssen
Journalist de Volkskrant
Jaap Dirkmaat
Directeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
Linde Slikboer
Ecoloog
Berno Strootman
Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving
Graasboerderij
Biologisch-dynamische boerderij in Gaasterland
Niels Godijn
Bioloog
Patrick Jansen
Ecoloog & columnist Trouw
Trio natuurverdriet
Muziek geïnspireerd op de columns van Caspar Loopt
Hendrik van Prooije
Mede-eigenaar en beheerder landgoed Sieverdink

Het boek

“Welja, een bruine kiekendief vliegt voor onze neus voorbij. Als we ons omdraaien, en ik het overzicht heb over het terrein van de hoeve, de bloemenranden, de weilandjes, de blaarkoppen, de houtwallen, de bomen, de kreek en de potstal in het najaarszonlicht, dan denk ik: zo klopt het wel.”

Caspar Janssen in Caspar Loopt

De sprekers

Caspar Janssen is auteur van het boek Caspar Loopt waarvoor hij anderhalf jaar door het Nederlandse landschap liep. Bijna dagelijks schreef hij voor de Volkskrant een column over wat hij onderweg zag. Op deze avond deelt hij zijn bevindingen en gaat hij in gesprek over de staat van het Nederlandse landschap.

Jaap Dirkmaat is directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Hij zet zich onder andere in voor het verbeteren van het agrarisch cultuurlandschap. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter de vereniging Das & Boom. Janssen in één van zijn columns: “Je kunt hem bijna persoonlijk verantwoordelijk houden voor het redden van de das en voor de daaropvolgende herkolonisatie van Nederland door het dier.”

Berno Strootman is landschapsarchitect én rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. In deze laatste functie adviseert hij over ruimtelijke programma’s en projecten van het Rijk én andere partijen die invloed hebben op de toekomst van het (cultuur)landschap.

Linde Slikboer vertelde tegen Caspar dat ze na haar studie psychologie besloot om van haar roeping haar beroep te maken. “Ik heb me volledig op de wilde bijen gestort, alle boeken gekocht, alle informatie verzameld. En ik ben gewoon gaan kijken welke bijen er voorkomen in de gemeente waar ik woon.” Ze ving een bijzondere soort, de kraagbloedbij, ze kwam ermee in het nieuws, en ze kreeg een baan bij het EIS, het Kenniscentrum insecten en andere ongewervelden. Ze wandelde met Caspar in de gemeente Gorinchem, waar ze wilde bijen inventariseert om zo de biodiversiteit in kaart te brengen.

Patrick Jansen is ecoloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Wageningen waar hij zich vooral bezighoudt met de effecten van het verdwijnen van diersoorten en het effect van de terugkeer van diersoorten. Daarnaast schrijft hij columns voor Trouw. 

Niels Godijn is bioloog en wandelde met Caspar door de Zegenpolder en het Buijtenland van Rhoon. Niels begeleidt het proefproject om de akkerbouw op de Zegenpolder te combineren met akkernatuur. Wanneer hij met Caspar langs een van de nieuwe akkers loopt: “De zweefvliegen eten de bladluizen, de gierzwaluwen eten de zweefvliegen. Natuurlijke plaagbestrijding op verschillende niveaus. De natuur is al miljoenen jaren ingesteld op evenwicht. Daar kun je gebruik van maken. En het is prachtig om te zien.”

Sierd Deinum  en Joke Ensing zijn eigenaar van de biologisch-dynamische Graasboerderij, een veehouderij met bloemrijke weilanden, zonder kunstmest en krachtvoer. Wanneer Caspar aankomt op hun boerderij hangt er een ontspannen sfeer: “De koeien doen het werk. Ze eten buiten het gras op, laten de mest achter en brengen de melk naar binnen. Dat is de essentie.”

Landgoed Sieverdink is een oase in de woestijn van ‘grasfalt’. Landgoedeigenaar Hendrik van Prooije en zijn vrouw Marjolein hebben er een missie van gemaakt om biodiversiteit te ‘produceren’. De geelgors is er al te vinden, maar ze zijn pas echt tevreden als ook de patrijs, de wielewaal en de nachtegaal terugkeren op het landgoed.

Schrijver Karlijn Stoffels raakte geïnspireerd door de columns van Caspar waarna ze een aantal liedjes heeft geschreven. Deze zullen op deze avond ten gehore worden gebracht door Trio natuurverdriet met Kees Post (toetsen en compositie) Ephraim Feves (viool) en Josje Kerkhoven (zang).

 

 

woensdag 27 nov 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 154 mensen waren aanwezig