Leen Schaap vertelt in zijn boek Brand in Amsterdam over de misstanden die hij meemaakte als commandant bij de Amsterdamse brandweer. Hij deelt zijn verhaal omdat dit niet kan worden afgedaan als incident, maar het helaas een van de vele voorbeelden is van de kwaadaardige cultuur die binnen overheidsorganisaties kan ontstaan en voortwoekeren (zie recent de toeslagenaffaire). Deze organisaties bestaan om het volk te dienen. Toch roept Derek Chauvin niet bepaald het bekende politiemotto ‘To Protect and to Serve’ in herinnering als hij George Floyd met zijn knie verstikt.

In moderne westerse democratieën zou je deze wantoestanden niet verwachten. Hoe kan zo’n verrotte cultuur ontstaan? Waarom wordt er vaak niet ingegrepen? En hoe kunnen we dit doorbreken? Daarover gaat interviewer Bahram Sadeghi in gesprek met Oud-brandweercommandant en auteur van het boek Brand in Amsterdam Leen Schaap en met (oud) bestuurders en wetenschappers.

Over de sprekers:

Leendert Schaap is commissaris van politie. Hij werkt sinds 1984 bij de Amsterdamse politie in allerlei functies. Van 2016 tot 2019 gaf hij als commandant leiding aan de Amsterdamse brandweer, waarover hij het boek ‘Brand in Amsterdam’ schreef.

Fatima Elatik was zestien jaar lang werkzaam bij de stad Amsterdam als gemeenteraadslid en bestuurder (onder andere stadsdeelvoorzitter Oost) namens de Partij van de Arbeid. Tegenwoordig zet zij als coach en adviseur in voor diversiteit in organisaties, waaronder de politie.

Joost Kampen is organisatiesocioloog. Hij doet onderzoek bij de Vrije Universiteit en doceert bij SIOO, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam en de Business School Nederland. Hij promoveerde in 2011 bij prof. Léon de Caluwé op de theorie van de verwaarloosde organisatie, en schreef meerdere boeken.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator