De functie van Rijksbouwmeester heeft sinds het aantreden van Floris Alkemade in 2015 een nieuwe betekenis gekregen. Gevraagd en ongevraagd bemoeide hij zich met alles wat met erfgoed, architectuur en bouwen te maken heeft. Niet om te bouwen voor puur economische of esthetische waarde, maar om ontwerpkracht in te zetten voor het oplossen van hedendaagse problemen. Tijdens deze avond zullen we terugblikken op vijf jaar Rijksbouwmeesterschap, een periode die hij op de valreep afsluit met een paar heftige maanden in een wereldwijde pandemie. We kijken terug naar wat hij heeft bereikt en geleerd, maar kijken ook vooruit: wat zou hij een nieuwe Rijksbouwmeester willen meegeven voor het komende turbulente jaar?
Gevraagd maar vooral ook ongevraagd advies geven, zoveel mogelijk verbeelding gebruiken en ontwerpers stimuleren radicaal te durven denken: het zijn beschrijvingen die de afgelopen 200 jaar niet in de functieomschrijving van de Rijksbouwmeester voorkwamen. Volgens Architectenweb leek de rol van Rijksbouwmeester in 2015 “uitgespeeld”, Nederland was uitgebouwd en de enige taak die voor deze functie overbleef was adviseren bij de verkoop van Rijksvastgoed.
Inmiddels is het 5 jaar later en is het einde van het vijfjarige termijn van Floris Alkemade als Rijksbouwmeester bijna op zijn eind. Een tijd die zijn stempel op de functie van Rijksbouwmeester heeft achter gelaten. Met zijn fascinatie en geloof in architectonisch denken ging de visie van Alkemade verder dan puur architectuur en vulde het aan waar het in de markt en de politiek aan schort: het gebruiken van verbeelding. Uit zijn tijd als partner bij OMA leerde hij van Rem Koolhaas dat je de wereld daadwerkelijk kan veranderen met een verhaal.
Dit zette hij in voor complexe vraagstukken die in Nederland spelen: klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, de verduurzaming van de landbouw.. Al deze vraagstukken hebben een ruimtelijk element en met zijn geloof in een architectonische manier van denken heeft hij geprobeerd ze aan te pakken.
Tijdens deze avond blikken we terug op de projecten waar dit toe heeft geleid, zoals Panorama Nederland en de verschillende prijsvragen Who Cares, Brood&Spelen en Home Away From Home. Hoe was het om een oudere in het ontwerpteam voor seniorenwoningen te hebben, op welke obstakels stuitte hij bij zijn aanpak en welke succesverhalen zijn er te delen? Ook komen andere grote projecten aan bod, zoals de renovatie van het Binnenhof.
Behalve terugblikken zullen we ook de huidige Corona-crisis met Floris Alkemade in ogenschouw nemen. Niet alleen is hij woonachtig in het hart van de epidemie, ook spreekt hij in zijn net verschenen boek De toekomst van Nederland: De kunst van richting te veranderen over verschillende thema’s die door de pandemie actueler zijn dan ooit. We zullen het hebben over het besef van kwetsbaarheid, de angst voor verandering, maar ook de kansen die in elke catastrofe verborgen liggen.
We sluiten de avond af met een vergezicht en een advies voor de toekomstige Rijksbouwmeester.
Heb jij een prangende vraag voor Floris Alkemade? Deze avond bied je de kans om deze vraag te stellen. Meld je dus vooral aan om de deelname-link voor de Zoom Livecast in je mailbox te ontvangen!
Terwijl Nederland blijft worstelen met de ingrijpende gevolgen van het coronavirus kijkt Rijksbouwmeester Floris Alkemade vooruit. Want elke catastrofe biedt kansen voor verandering, schrijft hij in zijn essay De toekomst van Nederland.
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat Nederland rijker, hechter en schoner wordt? Solidariteit is een belangrijk thema in Panorama Nederland. Rijksbouwmeester Floris Alkemade licht toe waarom het belangrijk is om het sociale en ruimtelijke domein vanuit solidariteitsprincipes te bekijken.
Omdat de wettelijke termijn van 5 jaar voor de werkzaamheden van de huidige Rijksbouwmeester stoppen is het Rijksvastgoedbedrijf op zoek naar een opvolger voor Floris Alkemade.
In deze zesde WeMakeThe.City podcast spreekt Maurice Seleky met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Een gesprek over creatieve oplossingen voor de krapte op de huizenmarkt, tijdelijke woonruimte voor statushouders en het behoud van biodiversiteit.