De Nederlandse overheid heeft als ambitie dat de economie in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval. Materiaalstromen vormen de basis. Voor de architectuur is het goede nieuws dat er materialen en gebouwen in overvloed zijn. Het slechte nieuws is dat het veel tijd kost om ze op een goede manier opnieuw te gebruiken. Daardoor verdwijnen veel hergebruik plannen onderin een la. Welke grondstoffen kun je oogsten uit een afgedankt gebouw? Hoe zorg je ervoor dat aannemers en constructeurs ermee durven rekenen en werken? Tijdens deze avond presenteren we twee inspirerende voorbeelden van hergebruik die de eindstreep helaas niet hebben gehaald. Ook laten we zien wat hergebruik in de huidige parktijk betekent en onderzoeken we wat ervoor nodig is om de ambitie van de Nederlandse overheid waar te maken.

Over de sprekers

Jochem Kromhout, medeoprichter en bewoner van Boschgaard
Boschgaard is een wooncoöperatie in Den Bosch, een diverse woongroep van zo’n 25 bewoners. Jochem is er daar één van, als mede-initiatiefnemer is hij vanaf het begin af aan betrokken geweest. Deze fietskoerier en fietsenmaker in een buurtwerkplaats staat er bevlogen in. Vanuit de kraakbeweging had hij ervaring met groepswonen en sociale centra, en samen met vrienden zocht hij een manier om dat te bestendigen. Boschgaard is voor hem een stukje betere wereld waarin alles een stuk duurzamer én socialer is.

Frank Hanswijk, fotograaf
Frank Hanswijk is fotograaf in Rotterdam. Hij benadert de architectuur als een ruimte waarin de mens, al dan niet in beeld, een cruciale rol speelt. Binnen zijn meerjarige project #waarwoontje-huis fotografeert hij de gevolgen van het Rotterdamse woonbeleid en brengt hij de wooncultuur in beeld.

Jan Jongert, architect partner/oprichter Superuse
Jan Jongert (Amsterdam 1971) is architect en medeoprichter van Superuse Studios. Met zijn collectief ontwerpt en realiseert hij concrete projecten die lokale uitwisseling en productie stimuleren. Dit als alternatief voor het transporteren van grondstoffen, producten en onderdelen over de wereld waarbij onnodig veel waarde verloren gaat. Vanuit Stichting Recyclicity werkt Jongert aan tactieken en hulpmiddelen om de transitie naar architectuur voor een verantwoordelijke samenleving mogelijk te maken. Jan Jongert is visiting professor aan de faculteit Bouwkunde van de TUDelft.

Benjamin Robichon, architect directeur WKR Architecten
Benjamin Robichon behaalde zijn diploma aan de École Boulle in Parijs (FR) en voltooide zijn studie in Architectuur aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Als architect en oprichter/partner van WRK houdt hij zich binnen het bureau naast ontwerpen bezig met business development en leiderschapsontwikkeling. Benjamin acht ecologie en milieu de belangrijkste agenda van nu en de toekomst en heeft het tot zijn missie gemaakt zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en te bouwen. Circulariteit, flexibiliteit, natuur-inclusief bouwen, nieuwe vormen van mobiliteit in de stad, zijn volgens hem de cruciale onderdelen van het actuele debat.

Hans Hammink, architect | associate | circularity lead bij de Architekten Cie.
Hans Hammink was als circulaire pionier betrokken bij het eerste praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen in Nederland, het ABN AMRO paviljoen Circl. Hans laat op allerlei manieren zien dat circulariteit wel degelijk (op grote schaal) in de praktijk gerealiseerd kan worden. In het verleden, het heden en in de toekomst. Leren door te doen is zijn grootste goed. Hij deelt zijn kennis graag; o.a. met het geven van lezingen aan studenten van de TU Eindhoven en de TUDelft, deelname aan paneldiscussies en het schrijven van het Cie. boek ‘Lessen in Circulariteit’.

Hade Steenwinkel, meubel- en bouwontwerper| directeur bij Fiction Factory Fiction Factory is een professioneel en goed geoutilleerd bouwatelier in Amsterdam Noord (Noordelijke IJ-oevers West). In opdracht van architecten en ontwerpers maken ze winkelinterieurs, tentoonstellingen en verschillende one-off producties. Ook maken ze meubels en prefab modulaire units (Wikkelhuis). Duurzaamheid en circulariteit staan hierbij hoog op de agenda.

Cécile van Oppen is medeoprichter van het adviesbureau Copper 8. Als systeemdenker en creatief persoon weet Cécile de juiste partijen te inspireren en een gezamenlijk belang op te bouwen. Zo probeert ze invloed uit te oefenen op economische spelregels rond de duurzaamheidstransitie.

Bruno Vermeersch studeerde in 2005 af aan de Universiteit in Gent. Als architect en productontwerper deed hij tien jaar werkervaring op bij Studio Makkink & Bey, was werkzaam bij Ideal Projects als Senior Architect en Head of design. Hij is oprichter van de ontwerpdienst BEL MET BRUNO, materiaalhandel Jacques & André en ontwerpatelier BRUNO. Hij is regelmatig gastdocent en jurylid bij verschillende academies en universiteiten en was commissielid bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.