De woningbouwcrisis lossen we niet op met huizen die uit de fabriek komen rollen, hoe duurzaam die soms ook zijn. Want thuis is meer dan een huis. Goed wonen vraagt om een huis dat ruimte biedt aan wat je nodig hebt en meebeweegt als je behoeftes veranderen, maar ook een straat waarin je je buren spreekt en een wijk waar je trots op bent. Hoe kunnen we allemaal in Nederland zo fijn mogelijk wonen? Dit is een maatschappelijk, maar ook een architectonisch vraagstuk. Mogelijke antwoorden zijn te vinden in voorbeelden uit het verleden, slimme plattegronden, trefzekere details en nieuwe gemeenschappelijke woonvormen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Gus Tielens is architect en samen met Mike Korth oprichter van Korth Tielens Architecten in Amsterdam. Ze is opgeleid aan de TU Berlijn en TU Delft. Haar bureau is werkzaam in architectuur, de publieke ruimte en infrastructuur.

David Meulenbeld is een Nederlandse freelance fotograaf, woonachtig in Amsterdam. Zijn focus ligt op het vertellen van visuele verhalen. Zijn streven is om beelden vast te leggen waarbij echte en interessante mensen betrokken zijn. Of het nu gaat om een ​​serie documentairefotografie over fanatieke voetbalsupporters op tractoren, of worstelaars met bloemkooloren, of om redactionele of commerciële portretten voor merken en campagnes.

Marieke Kums studeerde aan het MIT in Boston en aan de Technische Universiteit Delft, waar zij cum laude haar MSc Arch diploma behaalde. In 2010 richtte ze STUDIO MAKS op in Rotterdam. STUDIO MAKS is een internationaal ontwerpbureau dat nieuwe omgevingen wil creëren voor allerlei soorten mensen, op elke denkbare schaal; van stedelijke regio’s tot steden, van gebouwen tot kunstinstallaties. De studio ontwikkelt projecten waarin cultuur en bewustzijn, natuur en kunstmatigheid, surrealisme en pragmatisme betrokken zijn. De studio heeft gewerkt aan projecten in Nederland, Hong Kong, Duitsland, Zwitserland en Italië. Kums behoorde in 2018 tot de veertig meest belovende architecten van Europa.

Marcel Barzilay groeide op in de bloemkoolwijk Zwolle-Zuid voor hij in Delft Bouwkunde ging studeren. Hij heeft 10 jaar ervaring als projectarchitect bij een middelgroot bureau in Twente en is sinds 2015 als zelfstandig architect, onderzoeker en adviseur actief. In 2018 is hij met Ruben Ferwerda het bureau Barzilay+Ferwerda woon+wijkvernieuwers, gestart in Apeldoorn. Ze werken vanuit ideële overtuiging aan de rechtvaardige stad, met solidariteit en duurzaamheid als grondbeginselen. In 2020 wonnen ze met hun ontwerpteam de prijsvraag PanoramaLokaal voor de integrale wijkvernieuwing van de Mosterdhof. Samen met Anita Blom schreven ze “Experimentele Woningbouw in Nederland 1968-1980, 64 gerealiseerde woonbeloften”, nai010, 2019.

Vincent van der Klei is partner en oprichter van Studioninedots, een Amsterdams bureau voor architectuur en stedenbouw. Met Studioninedots creëert hij gebouwen, ruimtes en plekken die bij mensen een gevoel van verwondering opwekken. Het bureau ziet innovatie en ontwrichting als elkaars tegenhangers en daagt in projecten conventies in de architectuur uit. Studioninedots heeft zich ontwikkeld in het transformeren van complexe, stedelijke locaties, waar ze de gebouwde omgeving vervlechten met het sociale weefsel van een stad.

Bernard Smits studeerde architectuur en ging na zijn studie in 1987 als kraker wonen in Casa de Pauw in Arnhem. In die periode werd dit voormalige klooster door Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) gelegaliseerd en verbouwd voor woongroepen in zelfbeheer. Gefascineerd door het leven in een woongemeenschap verruilde hij in 1995 zijn positie van huurder voor die van verhuurder en werd hij bestuurder van de WBVG. Sindsdien houdt hij zich beroepsmatig bezig met de ontwikkeling en exploitatie van allerlei vormen van collectief wonen in zelfbeheer. Bernard is medeoprichter van Cooplink, het kennisnetwerk voor wooncoöperaties, en is een groot pleitbezorger van de wooncoöperatie.

 

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Merel Pit
Hoofdredacteur van De Architect
Mediapartner