Na de middelbare school zijn Bonairiaanse jongeren grotendeels genoodzaakt hun eiland te verlaten om hun studies voort te zetten en zich verder te ontwikkelen. Voor velen betekent dit een verhuizing naar Nederland, waar zij te maken krijgen met uitdagingen zoals culturele verschillen, eenzaamheid, discriminatie en financiële druk. Tegelijkertijd biedt het leven in Nederland kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en een internationaal perspectief op te bouwen. Dit programma belicht de unieke verhalen van 33 Bonairiaanse studenten en jonge professionals, vastgelegd in het portretboek Esaki Ta Nos!, een initiatief van BitLab Bonaire. Wij gaan in gesprek over hun ervaringen met integratie, studie, werk, en mentale gezondheid, en bespreken hoe deze inzichten een waardevolle basis vormen voor zowel toekomstige generaties als beleidsmakers. Samen onderzoeken we hoe deze verhalen bijdragen aan een breder begrip van de uitdagingen én de veerkracht van Bonairiaanse jongeren, zowel op het eiland als in de diaspora.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Meer over BIT-Lab

BIT-Lab is het innovatiecentrum van Bonaire dat de jongere generatie de kans biedt om nieuwe, eenvoudige en frisse ideeën te ontwikkelen om het eiland te transformeren tot een innovatief en duurzaam eiland, in samenwerking met experts en internationale vernieuwers.
Sion Anthony Janga is geboren in Nederland en opgegroeid op Bonaire. Momenteel is hij werkzaam in de luchtvaartindustrie in Nederland om te zorgen dat luchtvaart veilig(er) kan worden zodat mensen makkelijk en zonder zorgen verbonden kunnen blijven met elkaar. Sion is sinds 2019 bezig om Boneriaanse jongeren betrokken te krijgen in beleid die in Den Haag gemaakt wordt voor Bonaire, zo kunnen jongeren ook hun input geven in het vormen van de toekomst van hun eiland, dat is de grootste wens van Sion.

Emma Gomaa is geboren in Nederland en opgegroeid op Bonaire met Nederlandse en Egyptische roots. Momenteel is ze werkzaam als basispsycholoog in een TBS kliniek. Naast haar werk als psycholoog werkt Emma als hulpverlener bij de crisisdienst Huisverbod in Den Haag. Emma’s droom is om haar kennis uit te breiden en zich te willen opleiden tot GZ-psycholoog. Uiteindelijk wil zij bijdragen aan het bevorderen van de mentale gezondheid (en de forensische zorg) op Bonaire.

Tirzah Richards is geboren op Aruba en opgegroeid op Bonaire met Nederlandse en Arubaanse roots. Momenteel is ze werkzaam als gedragswetenschapper en behandelaar in een residentiële voorziening voor tienermeiden en tienermoeders in Rotterdam. Tirzah probeert zoveel kennis en ervaring op te doen om op korte termijn terug te keren naar Bonaire om daar aan de slag te gaan in het sociale domein. Haar grootste wens is dat de zorg op Bonaire zich zo ontwikkelt dat het past bij de cultuur en Bonairiaanse gemeenschap.

Kjelld Masoud Kroon is geboren in Nederland en opgegroeid op Bonaire, waar hij tot het einde van zijn middelbare school is gebleven. Zijn tijd op Bonaire heeft Kjelld enorm gevormd en het Caribische eiland staat altijd dicht bij zijn hart. In Nederland werkt hij als programmamaker (producer) bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daarnaast zet Kjelld zich in voor politieke, maatschappelijke en klimaatrechtvaardigheid voor Bonaire en alle andere eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Dit programma is ontwikkeld door
Kjelld Masoud Kroon
Programmamaker Dekolonisatie
In samenwerking met
Mediapartner