In het kader van Black Achievement Month maakt New Metropolis Zuidoost in samenwerking met Untold twee programma’s rondom het thema “Verbonden generaties”. In dit eerste programma gaan we het hebben over Black History en het slavernijverleden. We zullen met verschillende generaties spreken over wat er in het verleden is gedaan om het slavernijverleden beter op de kaart en erkend te krijgen, waar staan we nu en welke stappen nog gemaakt moeten worden om dit proces voort te zetten – we zijn er immers nog lang niet. Hoe zorgen we ervoor dat hetgeen wat we tot nu toe hebben bereikt wordt uitgebouwd en bestendigd door de jongere generatie?
De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober georganiseerd en heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Het thema van dit jaar luidt: “Verbonden generaties”. Ter ere van deze maand organiseert New Metropolis Zuidoost in samenwerking met Untold, een culturele instelling die via kunstdisciplines de bewustwording van Afro Nederlandse jongeren bevordert, twee programma’s.
In dit programma wordt door een panel gesproken over het slavernijverleden en het belang van een inclusief historisch narratief. In Amsterdam Zuidoost leeft de discussie over een meer inclusieve samenleving al meer dan 50 jaar en in die 50 jaar zijn er al flink wat stappen in de goede richting gezet. De roep om representatie in alle segmenten van de samenleving en inclusieve geschiedschrijving wordt steeds luider, maar we zijn er nog niet. Zo ontbreekt er bij veel Nederlanders kennis over het slavernijverleden en wordt het vaak als ongemakkelijk onderwerp beschouwd en vermeden. Ook is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de doorwerking van het verleden en wat voor invloed het heeft op de hedendaagse Nederlandse samenleving. Wat is er tot nu toe gedaan om het gesprek over deze gruwelijke episode van de Nederlandse geschiedenis te openen en hoe zorgen we ervoor dat dit zich voortzet zodat het op een juiste manier in de geschiedenisboeken en het curriculum wordt opgenomen? Waar staan we nu als het gaat om een inclusief historisch narratief en hoe kunnen we het bestendigen?
Hoe is de studentenvereniging Marula ontstaan en waar staat het voor?
Lees hier meer over ROOTS! Een project van Sesi Community Centre waarin verschillende onderwerpen omtrent racisme bespreekbaar worden gemaakt.
De zussen Nathifa en Zuwena startten de Bijlmer Bookstore omdat er geen boekenwinkel in hun buurt was. Bekijk hier het filmpje waarin ze meer vertellen over hun boekenwinkel.
Lees hier meer over het maatschappelijke werk van onze gast Waldy Neijhorst.
Lees meer over het boek 'De Doorsons'. De recensie van NRC is helaas alleen te lezen voor abonnees. Die van Uitgeverij Conserve is wel voor iedereen toegankelijk. Op deze site staat ook exclusieve content.
Beluister hier het interview met Roline Redmond. Naar aanleiding van het verschijnen van haar boek 'De Doorsons' en het aanbieden van de excuses voor het slavernij verleden, door burgemeester Femke Halsema.
Lees hier het opinieartikel van Patty D. Gomes.