Moederdag ligt een paar dagen achter ons, maar ouderschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor wie gelden reproductieve en seksuele rechten eigenlijk? Gehandicapte mensen krijgen vaak te maken met gedwongen anticonceptie, een gebrek aan seksuele voorlichting en ontmoediging van hun kinderwens. Om deze situatie te begrijpen én te veranderen is kennis van disability studies nodig: dit vakgebied bestudeert handicap als maatschappelijk fenomeen. Omdat seksisme en kolonialisme hand in hand gaan met validisme (de discriminatie van gehandicapte mensen), is dit onderwerp van belang voor iedere feminist. Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de relatie tussen reproductieve en seksuele rechten, validisme en het belang van een intersectionele blik.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Wat gaan we doen?

Nadat moderator Deborah Cameron de avond opent, beginnen we met een inleiding van Xandra Koster. Xandra zal ons meer vertellen over het belang van disability justice voor feminisme en activisme. Wat houdt disability studies in? Waarom wordt zo’n grote groep mensen consequent vergeten? En wat betekent de intersectie van disability studies met reproductieve en seksuele rechten? Xandra neemt ons mee in de sociaal-maatschappelijke en historische dimensies, deels op basis van haar eigen ervaringen.

Na deze introductie verwelkomen we Nita Bouwman, Jeanette Chedda, Femke Zeven en Pauline Gransier op het podium. Welke impact heeft wetgeving en beeldvorming rondom ouderschap, seksualiteit en het recht op gezinsleven op de levens van gehandicapte mensen? Waar Nita, Pauline en Jeanette zullen putten uit hun eigen ervaringen, zal Femke namens Bureau Clara Wichmann meer vertellen over de ‘Nu Niet Zwanger’-campagne vanuit het Ministerie van Volksgezondheid.

Tijdens het hele programma is er de gelegenheid om live vragen te stellen via zoom of Facebook Live.

Het event is live te volgen via de livecast van Pakhuis de Zwijger en zal later terug te kijken zijn. Heb je een vraag of verzoek over de digitale toegankelijkheid van het event? Mail dan naar [email protected]. Wil je vragen stellen en/of gebruik maken van een schrijftolk, kijk dan via zoom. Om dat te doen, reserveer je een plek via de button rechtsboven en ontvang je de zoomlink per email. Wil je gebruik maken van een gebarentolk, laat dat uiterlijk vrijdag 7 mei weten via bovenstaand mailadres.

Wil je na het programma verder praten? De Bovengrondse heeft een afgesloten kanaal in hun Slack gemaakt, waar je toegang toe kunnen krijgen als je een mail stuurt naar Santi ([email protected]). Dit kan tot tijdens het programma. In het Slack kanaal kunnen mensen napraten over het evenement en hun eigen ervaringen delen, als ze daar behoefte aan hebben.

Over de sprekers

Deborah (DeeDee) Cameron staat bekend om haar high energy en positieve instelling. Naast host, storyteller, vlogger en blogger, is Deborah ook programmamaker, adviseur, coach en communitybuilder. Je zou haar kunnen kennen van DeeDee’s Powertalks, maar ook via haar blogs over o.a. haar strijd met depressies en andere uitdagingen des levens. Daarnaast investeert Deborah met DeeDee’s Kids in de volgende generatie Black Excellence omdat ze gelooft dat een betere wereld niet alleen bij jezelf begint, maar juist bij de volgende generatie.

Xandra Koster is professional en activist op het gebied van mensenrechten en disability. Ze werkte onder andere in de jeugdzorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg, als zelfstandig rouwbegeleider en trainer zelfmoordpreventie. Sinds een paar jaar houdt Xandra zich bezig met de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland en werkt ze aan de inzet van ervaringsdeskundigen bij gemeenten en overheden. Haar doel in zowel haar werk als haar publicaties, is om bewustwording rondom disability rights en feminisme te bevorderen.

Nita Bouwman is moeder van twee en heeft een licht verstandelijke beperking. Ze is vertegenwoordiger diversiteit en inclusie voor verschillende organisaties, waaronder Volt Nederland en het VN verdrag voor mensen met een beperking. Verder is Nita werkzaam als Ambassadeur Kwetsbare Jongeren voor stichting Re-Boost en als vrijwilliger voor NVVN (Nederlandse Vereniging Verenigde Naties).

Femke Zeven is algemeen manager voor Bureau Clara Wichmann. Zo is ze het eerste aanspreekpunt van rechtzoekenden en werkt ze intensief mee aan rechtszaken op het gebied van reproductieve rechten. Ook is Femke betrokken bij het bezwaar dat Bureau Clara Wichmann indiende tegen de ‘Nu Niet Zwanger’-campagne van het Ministerie van Volksgezondheid. Naast haar werk voor Bureau Clara Wichmann is Femke afgestudeerd antropoloog, LLB rechtsgeleerdheid en rondt ze momenteel de master Staats en Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam af.

Jeanette Chedda is activist, schrijver en webredacteur. Ze zet zich in voor Feminists Against Ableism, Care4BrittleBones en Stichting Studeren en Werken op Maat. Haar verhalen komen voor in ‘de Goede Immigrant’ en zijn gepubliceerd op OneWorld. Onder andere naar aanleiding van haar veelzijdig activistische werk en een daverende speech op de Women’s March van 2020, stond Jeanette afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op nummer 4 van de kandidatenlijst van BIJ1.

Pauline Gransier is lobbyist en activist. Ze strijdt voor bestaanszekerheid voor mensen met een beperking. Sinds de dreiging van het verdwijnen van het persoonsgebonden budget in 2010, gebruikt ze haar ervaringen om met politici in gesprek te gaan. Zo sprak ze in 2013 de Tweede Kamer toe over de Participatie-wet. Ze werd gevolgd door het programma Kassa! om de gevolgen van de decentralisatie te laten zien. Ook heeft ze als medeoprichter van Wij Staan Op!, samen met andere organisaties, gezorgd voor de ratificatie van het VN-verdrag Handicap met o.a. de Twitter-actie: #JeKomtErNietIn.

Cover photo ID
A group of disabled queer Black folks talk and laugh at a sleepover, relaxing across two large beds. Everyone is dressed in colorful t-shirts and wearing a variety of sleep scarves, bonnets, and durags. On the left, two friends sit on one bed and paint each other’s nails. On the right, four people lounge on a bed: one person braids another’s hair while the third friend wearing a C-PAP mask laughs, and the fourth person looks up from their book. In the center, a bedside lamp illuminates the room in warm light while pill bottles adorn an end table. Image by Jonathan Soren Davidson for Disabled And Here.

Foto Jeanette Chedda door Bete Photography.

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.