In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn ze al een paar stappen verder; er is veel meer aandacht voor verhalen van schrijvers met een Aziatische achtergrond. Zo verscheen een paar jaar geleden in Groot-Brittannië de bundel ‘East Side Voices’, een maand geleden kwam eindelijk de Nederlandse versie uit. Modelverhalen, samengesteld door Liang de Beer, is een boek waarin 30 schrijvers met Aziatische roots hun verhaal vertellen. Ook in Nederland is de representatie in de creatieve industrie en de literatuur van Aziatisch-Nederlandse stemmen bezig met een inhaalslag, maar we zijn er nog lang niet. Een avond waarin we deze bijzondere uitgave vieren met voordracht en vol inspirerende gesprekken rondom dit thema.
‘Hierin pakken we zelf het stuur, kiezen we zelf de muziek in de auto, bepalen we zelf de route – in de hoop stereotypen van ons af te schudden en een nieuwe geschiedschrijving van Aziatisch-Europese schrijvers te introduceren.’ – Pete Wu.
Over de sprekers
Liang de Beer is redacteur, schrijver en strategisch adviseur. Ze is samensteller van de bundel Modelverhalen. Volgend jaar verschijnt haar eerste roman bij Uitgeverij Chaos.
Pete Wu is schrijver en journalist. Hij debuteerde in 2019 met het veelbesproken boek De Bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu.
Tonya Sudiono is cultuurjournalist en recensent voor NRC, communicatie- en kennisdelingsmanager bij Cultuurloket DigitALL en de helft van Chinees-Indonesisch creatief duo Yellow Fever.
Aki Watano is journalist. Vorig jaar debuteerde ze met haar boek ‘Boerenkool met stokjes’. Momenteel is ze bezig met haar tweede boek.
Sacha Celine Verheij is schrijver, fotograaf en spoken word-artiest. Ze heeft een stichting Bersama Collective en is momenteel Democracy Fellow bij Humanity in Action.
Joey Velberg is zelfstandig ondernemer en werkzaam als coach, opsteller, schrijver, trainer en spreker. Eerder dit jaar verscheen ‘Weg met mannelijkheid’, zijn non-fictie debuut.
Yeji Streppel is autonoom kunstenaar en promovendus in de filosofie. Haar onderzoek gaat over de ethiek en kentheorie van kunstmatige intelligentie. Ze is geadopteerd uit Zuid-Korea.
Chungmei Cheng is coach, somatisch therapeut, spreker en schrijver. Ze heeft haar eigen praktijk Orchid of Life. Ze is de maker van de podcast Your Voice.
Hui-Hui Pan is strateeg, verbinder, schrijver en cultureel producent. Ze houdt zich bezig met inclusieve media, cultuur en beeldvorming. Als oprichter van Pan Asian Collective (PAC) zet zij zich in voor meer representatie en zichtbaarheid van mensen met Aziatische roots in Nederland.
Michael Schnörr is acteur en schrijver. Hij speelt in verschillende films, series en theatervoorstellingen zoals La Promesse Verte, Flikken Rotterdam en Hollandsch Glorie.
Kok-Hwa Lie is acteur, zanger en schrijver. Hij speelde in verschillende rollen op The West End in Londen. In Nederland speelde hij onder andere in de toneelbewerking van De Bananengeneratie.
Mensen met Aziatische roots zijn géén modelminderheid. Dat wil Liang de Beer laten zien met Modelverhalen, een bundel met verhalen van 30 Nederlandse en Belgische schrijvers, die zij heeft samengesteld. Ik spreek haar vlak voor de publicatie.
Nederlanders met Aziatische roots worden in Nederland vaak positiever beoordeeld dan mensen met Marokkaanse of Turkse roots. En toch hebben we nog steeds een vertekend beeld van hen. Liang de Beer schreef hierover en stelde het het boek Modelverhalen: reflecties op Aziatische roots, samen. Een verzameling verhalen, essays en gedichten van Nederlandse schrijvers met Aziatische roots.
Slim, volgzaam, hardwerkend: er bestaan allerlei stereotyperingen over Aziatische Nederlanders, merkt Liang de Beer. Met de bundel Modelverhalen wil ze die doorbreken.