Zouka presenteert in samenwerking met Omroep Zwart de documentaire Aut There: de allereerste Nederlandse film waarin een Nederlands-Marokkaanse vrouw naar buiten treedt met haar autisme. In Aut There maakt Loubna samen met haar moeder een inspirerende roadtrip door Frankrijk, waarin ze samen terugblikken op haar ervaringen met autisme op de middelbare school, vriendschappen, werk en de dagelijkse uitdagingen die dit neurotype met zich meebrengt.

Het lijkt alsof iedereen een handboek heeft met sociale regels en ik ben overgeslagen. ” – Loubna el Yandouzi

Over de film

In Aut There biedt Loubna een intiem perspectief op haar leven met autisme, waarbij ze de kijker meeneemt in haar innerlijke wereld. Op een filmische manier deelt ze haar ervaringen met eenzaamheid, vriendschap, sensorische prikkels en hyperfocus. De documentaire volgt Loubna op roadtrip met haar moeder en wordt afgewisseld door gesprekken met andere belangrijke personen in haar leven, waaronder haar mentor van de middelbare school, beste vriendin Radwa, en collega’s van Zouka.

Diversiteit en zelfacceptatie

Aut There doorbreekt stereotypes en laat zien dat autisme divers is. Loubna wijst op de misvattingen rond autisme en de uitdagingen die vrouwen met autisme, zeker van kleur, tegenkomen. Loubna vond jarenlang (onbewust) manieren om haar uitdagingen te maskeren, wat resulteerde in een late diagnose. De documentaire is bedoeld voor iedereen die zich anders voelt en voor vrouwen met een biculturele achtergrond die zich niet eerder konden identificeren met autisme in de media.

“Deze documentaire zal hopelijk in veel huiskamers door echoën zodat de associatie rondom autisme genormaliseerd wordt. Dat begint bij het definiëren van autisme als neurotype en niet als ziektebeeld.”Abdelkarim El-Fassi

Over Zouka

Zouka, het creatieve bureau opgericht door Abdelkarim El-Fassi en Asma El-Fassi, staat bekend om het vertellen van authentieke verhalen via film. Zo slaan in de documentaire Aut There regisseurs Loubna El Yandouzi en Abdelkarim El-Fassi (bekend van “Mijn vader de expat”, 2014) de handen ineen.

Over Omroep ZWART

Omroep ZWART is een publieke omroep dat in 2020 is opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe en heeft als missie om nieuwe helden de kracht te geven om een thuis voor iedereen te bouwen. De omroep is opgericht als antwoord op de vraag naar meer diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap.

Dit programma is ontwikkeld door