Tijdens deze avond kijken we naar drie korte films van makers uit binnen- en buitenland. De makers zetten het beeld in als tool om inclusie te bereiken of juist uitsluiting tegen te gaan. Elk op hun eigen unieke manier. De makers gaan in gesprek met experts en met jou (!) over hoe we beeld en media in kunnen zetten voor een toekomst zonder racisme. Hoe ziet een toekomst zonder uitsluiting er eigenlijk uit? We zijn benieuwd naar jouw interpretatie van de films dus zet je kritische blik op en stel al je vragen.

Let op: dit gesprek is deels in het Engels.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
Wat kan je verwachten?
De Ideale Alloctoon

Iconick vertoont zijn film De Ideale Allochtoon over het racisme waar Aziatische vrouwen elke dag mee te maken krijgen.

Language: Dutch; Subtitles: English; Duration: 30 minutes

A Future From All For Everyone

Amal Abbass Saal deelt de korte film A Future From All For Everyone met een serie van interviews. Na de film gaat ze graag in gesprek met jou! Hoe ziet een wereld zonder racisme er volgens jou uit? En een toekomst zonder landsgrenzen?

Language: English Duration: 15 minutes

Burka

Wahid Sanouji vertoont zijn film Burka voor het eerst. De film speelt zich af in een wachtruimte bij een tandarts. Een vrouw met burka krijgt te maken met racisme. De racistische aannames liggen echter ver van de waarheid. Samen met Nederlandse Moslima Irene Schippers gaan zij met jou in gesprek over mogelijke interpretaties van de film.

Language: Dutch; Subtitles: English; Duration: 15 minutes

A Letter To The World

Jeremy Flohr deelt zijn korte film A Letter To The World waarin verschillende mensen hun wensen voor- en ideeën over een toekomstige wereld delen.

Language: English; Subtitles: English; Duration: 2,5 minutes

DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Wahid Sanouji is geboren in Marokko en woont sinds 2007 in Nederland. Zijn voornaamste doel is om door middel van kunst om mensen aan het denken te zetten. Na afronding van de studies Franse Literatuur en Theater (ISADAC) Marokko, en werkzaam te zijn geweest als acteur in verschillende landen, raakte Wahid geïnspireerd om zelf films te schrijven en produceren en regisseren. Met behulp van zijn films zoekt hij de dialoog rondom vrijheid, respect en acceptatie te zoeken onder mensen van verschillende afkomst. Wahid Sanouji is de oprichter van Thespis Productions in Amsterdam. Hij is in 2015 verkozen tot Ambassadeur van de Verdraagzaamheid in Nederland, voor zijn toewijding in het verdedigen van mensenrechten in zijn artistieke projecten.

Jeremy Flohr is filmmaker, audioproducer en mede-oprichter van het collectief Beyond Walls, dat zich richt op de hedendaagse betekenis en impact van koloniaal erfgoed. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van koloniale geschiedenis, persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s. Zo bracht hij met de online serie Sporen van Slavernij met Nancy Jouwe en Babs Gons locaties in kaart die verbonden zijn met het Nederlandse slavernijverleden. En maakte hij in samenwerking met Ready My World de documentaire Gentrified Stories over gentrificatie in Amsterdam. Als beeldkunstenaar gelooft hij in de kracht van cinematografie en storytelling om urgente thematiek invoelbaar te maken. Of het nu gaat om documentaires rondom diasporagemeenschappen zoals DIASPORA, TED talks over ruimtekolonisatie of om filmportretten over inspirerende bewoners(initiatieven) uit de Utrechtse buurt Overvecht, zijn oog voor emotie en gevoel kenmerkt zijn werk. Samen met dichter Robin Block werkt hij in de vorm van korte poeziëfilms aan het project Manual for the Displaced over thema’s als ontheemding en belonging. Met de verfilming van Jangan Lupa is Jeremy Flohr winnaar van de beste Poëziefilm 2021.

Amal Abbass-Saal is co-founder of Stichting Inspiratie-Inc. Amal is an experienced concept developer in the field of social innovations, community art and creative therapy. Very experienced in the field of networking, strategy, individual intervision and managing cultural diversity teams. A social entrepreneur with extra passion and drive for sustainability, inclusion and talent development for children, young people and their families.

Iconick is een creatieve multimedia goeroe die zich uit door middel van fotografie, videografie, design en tekst. In 2019 ontstond het idee om een korte documentaire te creëren en toe te wijden aan het racisme dat Aziatische vrouwen in Nederland helaas dagelijks ondergaan. Zij, in tegenstelling tot andere etnische minderheden, worden gezien als lieverdjes die niemand kwaad doen; de ‘ideale allochtonen.’ Maar het blijven slikken van alles moet ophouden. Iconick hoopt jou als kijker mee te nemen in een korte reis door de ogen van drie krachtige vrouwen die elk hun verhaal delen. ‘Want nu is het tijd om naar ons te luisteren!’

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Amber Roner
Moderator, journalist
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.