In de zoektocht naar nieuwe waarden om ons economische systeem rechtvaardiger en gelijkwaardiger in te richten, loop je al snel tegen het pensioenstelsel op. Nederland heeft met een pensioenverschil van 40% tussen man en vrouw geen voorbeeldfunctie. Ook tussen generaties, uitzend- en vaste contracten en tussen praktisch en theoretisch opgeleiden zijn de verschillen in pensioenuitkering op lange termijn groot. Zijn deze verschillen een probleem? Zo ja, waarom? En wat kunnen we hieraan doen? Hoe zorgen we voor meer pensioengelijkheid op de lange termijn?

  • Marike Knoef is hoogleraar Empirische Micro-Economie aan de Universiteit Leiden. Ze is directeur en onderzoeker bij het Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement (Netspar). Daarnaast is ze kroonlid van de SER en in 2014-2015 was ze coauteur van het SER-rapport over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Ze publiceert over de gender pension gap en pensioenverschillen tussen generaties.
  • Rosa d’Adelhart Toorop is namens CNV betrokken bij de uitwerking van het Pensioenakkoord. Ze was tot december 2020 bestuurslid pensioenen bij CNV Jongeren, en is nu lid van de werkgroep pensioenen van CNV Jongeren.
  • Sjaak Zonneveld is schrijver van Het Nieuwe Werken aan je pensioen, bedenker van het Tussenpensioen. Hij is directeur en bestuurder bij BrightPensioen; een pensioenverzekeraar die individuele en arbeidsvormneutrale pensioenpot biedt.
  • Nevin Özütok is Tweede Kamerlid voor Groenlinks. Ze zet zich al jaren met hart en ziel in voor kansengelijkheid voor onder meer vrouwen en jongeren.
Dit programma is ontwikkeld door
Noor Kuijpers
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Frederique de Jong
Presentator
Mediapartner
ProgrammareeksPensioen

Wist je dat je per week gemiddeld anderhalve dag voor je pensioen werkt? Dus dertig procent van het geld dat je nú verdient zet je opzij voor later. Toch beschouwen velen hun pensioen als iets waar je je later pas druk om maakt. Maar er zijn redenen genoeg om je er nu al in te verdiepen. Zo bestaan er vele pensioenkloven in Nederland, onder meer tussen man en vrouw en jong en oud. Daarnaast beleggen onze pensioenfondsen nog miljarden van ons geld in fossiele brandstoffen, ontbossing en wapens. Hoe zorgen we er nou voor dat ons pensioen voor iedereen werkt?