Er komt een grote verandering aan in Zuidoost. De Amsterdamse Poort wordt de komende jaren getransformeerd van winkelcentrum naar stadshart door de komst van nieuwe woningen, plekken voor cultuur en andere functies. Daarnaast worden winkelpanden gerenoveerd en wordt er geïnvesteerd in het openbaar gebied onder meer door het toevoegen van meer groen. In november 2021 wordt een start gemaakt van deze transformatie. In de plannen staat een mix van wonen, werken, recreatie, winkelen, leren en cultuur centraal en lokaal ondernemerschap zal een belangrijke rol spelen. We nemen deze avond de plannen onder de loep en kijken samen naar wat dit voor Zuidoost gaat betekenen. Hoe gaat het stadshart eruitzien en hoe worden de inwoners van Zuidoost betrokken? Meld je aan en praat mee in Metropolis Zuidoost of via onze livecast!

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

De Amsterdamse Poort is een groot winkelcentrum en kantorengebied in Amsterdam-Zuidoost, nabij station Bijlmer ArenA. We staan aan de vooravond van grootschalige veranderingen in deze omgeving. De grootste eigenaar van panden van de Poort CBRE Investment Management wil onder meer zeshonderd woningen en culturele functies toevoegen. Ook is er aandacht voor de vernieuwing van winkelgevels en groen.

Bas Buvelot (Directeur Vastgoed Ontwikkeling) en Lieske van Pelt (Director Amsterdamse Poort) van CBRE IM zullen de overkoepelende visie en plannen presenteren over hoe de Amsterdamse Poort er in de toekomst uit gaat zien en de functies die het gebied zal gaan krijgen. Ook gaan we in op het proces om tot deze plannen te komen en welke stappen er gezet zullen worden om tot een levendig stadshart te komen.

Met Dirk de Jager (Stadsdeelbestuurder Zuidoost) en Erik Gerritsen (Voorzitter Directieraad woning corporatie Ymere) zullen we het hebben over het nieuwe woonaanbod in de Amsterdamse Poort. Welk type woningen komen erbij en voor wie zijn deze woningen? Vervolgens spreken we met Eden Berhane (Omgevingsmanager ArenAPoort), Carmen Hogg (Stijl antropologe) en huidige ondernemers over de bredere betekenis van de grootschalige vernieuwing. Hoe kijken zij naar de invloed van de vernieuwing op het huidige woon-, leef- en ondernemersklimaat? Hierbij zoomen we in op hun advies om te achterhalen hoe een stadshart daadwerkelijk levendig kan worden. Ook komen hier de bewoners aan bod. Helen Gillain (Kerngroep Amsterdamse Poort) zal vanuit de bewoners van de Amsterdamse Poort spreken om te zien hoe de plannen aansluiten op de wensen van de huidige bewoners.

Weet je graag meer over deze vernieuwingen in de Amsterdamse Poort of zit je met vragen? Wees welkom om mee te praten, zowel fysiek of online. Het eerste uur zal online te volgen zijn en in het tweede uur nodigen we het publiek in de zaal uit om hun mening te geven.

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.