Hoe gaan we in Amsterdam om met de grote diversiteit van de bewoners? In een serie van zes (online) bijeenkomsten kijken we terug en blikken we vooruit op concrete onderwijspraktijken waar actief bevorderen van Amsterdammerschap wordt vormgegeven. Docenten, scholieren, directeuren, bestuurders, wetenschappers en politici gaan met elkaar en geïnteresseerden in gesprek over wat wel en niet werkt, over successen en oplopende conflicten, over onderzoeksresultaten en methodieken, over persoonlijke ervaringen en stedelijke ambities. In deze aflevering kijken we naar de school als mini-samenleving.

Tijdens het programma zullen we verschillende goodpractises bespreken die zich bezighouden met het geven van een stem aan kinderen:

Stichting Stadslab ontwerpt samen met docenten lesprogramma’s op maat voor democratisch burgerschap en creëert een plek tússen scholen om van en met elkaar te leren. Aan tafel sluiten docenten en leerlingen om te vertellen over het project waar zij aan werken.

Made by 020 is een netwerkprogramma voor ambitieuze mbo-studenten. Deze studenten volgen een pittig programma naast hun studie. Samen met bedrijven en organisaties in en rondom Amsterdam lossen de studenten maatschappelijke uitdagingen op voor de stad. Hierdoor bouwen zij aan een netwerk en doen zij vaardigheden op waarmee ze straks beter hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Op het Mediacollege hebben ze dit programma onderdeel gemaakt van het schoolprogramma met Made by Ma.

Ook zullen we het hebben over de Vreedzame School, Klein Amsterdam & de St. Janschool.

 

ProgrammareeksAmsterdammerschap

In een serie van zes (online) bijeenkomsten kijken we terug en blikken we vooruit op concrete onderwijspraktijken waar actief bevorderen van Amsterdammerschap wordt vormgegeven. Docenten, scholieren, directeuren, bestuurders, wetenschappers en politici gaan met elkaar en geïnteresseerden in gesprek over wat wel en niet werkt, over successen en oplopende conflicten, over onderzoeksresultaten en methodieken, over persoonlijke ervaringen en stedelijke ambities.