De druk op de stad neemt toe, met schaarste en stedelijk populisme als gevolg. Metropolitaans denken lijkt de oplossing voor de vele uitdagingen waar we voor staan, maar de identiteit van de bewoners in stad en ommeland kan daarbij worden vergeten. ‘Amsterdammers eerst!’ wordt luidkeels geroepen. Maar wie is nou Amsterdammer en wie is Zaandammer? Tot waar reiken de grenzen van de stad? Tijdens de 100e editie van Talk of the Town zoeken we uit of we niet allemaal metropolitane inwoners van een ‘stad’ van 2 miljoen zijn.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Amsterdam is een stad die altijd in transitie is geweest, waarbij de succesformule van de stad is gebouwd op immigratie uit binnen en buitenland. Maar met schaarste op de woningmarkt neemt het populisme in Amsterdam en de metropoolregio in hoog tempo toe. Zo lanceerde bijvoorbeeld de SP eind oktober een conceptverkiezingscampagne ‘Amsterdam van Amsterdammers’. Maar wanneer ben je Amsterdammer? En hebben Amsterdammers het voorrecht om in Amsterdam te wonen? Wij gingen de straat op om dit te achterhalen.

https://www.facebook.com/pakhuis.dezwijger/videos/1712219092149728/

  • Bekend schrijver en historicus Geert Mak verzorgt de aftrap van de avond door de groei van Amsterdam en daarmee de ontwikkeling van de identiteit van de stad vanuit historisch perspectief uiteen te zetten. Hij werd tweemaal verkozen tot historicus van het jaar en ontving de Comeniusprijs voor zijn baanbrekende, creatieve en toegankelijke geschiedschrijving.
  • Is metropolitaans denken de oplossing voor de vele uitdagingen waar Amsterdam mee kampt? Volgens Pieter Tordoir, hoogleraar economische geografie en planologie, moet voorkomen worden dat ontwikkelingen te ver uit elkaar lopen en bevolkingsgroepen en gebieden elkaar letterlijk niet meer verstaan.
  • Angelo Bromet geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost en sociaal ondernemende duizendpoot Mourad El Otmani werken beiden met jongeren aan de ontwikkeling van hun talenten. Deze generatie jongeren vormt de toekomst van Amsterdam. Wat betekent het in hun ogen om Amsterdammer te zijn? En hoe zien zij de toekomst van de stad voor zich?
  • Maar wat is nou de identiteit van de Metropoolregio Amsterdam en hoe kunnen de verschillende steden zich positioneren tegenover elkaar om schaarste op de woningmarkt tegen te gaan? We gaan in gesprek met de directeur van de Metropoolregio Amsterdam Rijk van Ark.
  • Met de komst van Havenstad en de grootschalige transformatie van bijvoorbeeld het Hembrugterrein groeien Amsterdam en Zaanstad tegen elkaar aan. Bewoners van Zaanstad vragen zelfs al een 020 nummer aan. We gaan in gesprek met Cis Apeldoorn (oud Stedelijke directeur Gemeente Amsterdam en nu gemeentesecretaris van Zaanstad) over de identiteit van Zaanstad en haar bewoners.
  • Karin Laglas heeft vanuit Ymere de taak om voldoende betaalbare woningen te creëren in de Metropoolregio Amsterdam. Juist waar ruimte is kunnen we meters maken, maar de identiteit van de steden en hun inwoners is vaak bepalend waar mensen willen wonen. Hoe zorgen we dat vraag en aanbod beter in balans is in de regio?
Dit programma is ontwikkeld door
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
De moderator van dit programma is
Susanne Heering
Moderator
ProgrammareeksTalk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werpen we licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en buigen we ons samen met politici, ontwerpers, bouwers, bewoners en ondernemers over diverse maatschappelijke vraagstukken die spelen in Amsterdam en haar omgeving.