Er waren nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers en ook de kieslijsten hebben een flinke sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn partijprogramma’s lang niet allemaal even ver in het agenderen van gendergelijkheid en valt er nog veel te behalen in wet- en regelgeving. Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken? Wordt 2021 het jaar van de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland? Is het haalbaar om de Tweede Kamer (eindelijk) een afspiegeling te laten zijn van de Nederlandse samenleving, met 50% van de zetels bezet door vrouwen? Kortom, er staat veel op het spel 17 maart. De vier weken voor de verkiezingen helpen wij je zo goed mogelijk voorbereid het stemhokje in te sturen.

Deze week: hét verkiezingsdebat met enkel vrouwelijke kandidaten van 9 verschillende partijen.

Het is een bijzonder jaar: er staan namelijk meer vrouwen op de lijst dan ooit. En toch zijn vrouwen op de kieslijsten nog maar goed voor gemiddeld zo’n 35 procent. We lijken dus nog steeds ver af te staan van politieke gelijkheid. Gelukkig kunnen we onze stem slim gebruiken; door op vrouwen te stemmen die lager op de lijst staan, krijgen we meer vrouwen verkozen. Maar wie zijn zij? En wat zijn hun plannen voor Nederland? In dit verkiezingsdebat maak je kennis met vrouwelijke kandidaten van 9 verschillende politieke partijen!

Aan het debat nemen deel:

BIJ1 Rebekka Timmer (#3) is bestuurslid van BIJ, daar draagt ze bij aan het gevecht om machtsstructuren te doorbreken en een systeem te creëren dat eerlijk is voor iedereen.

CDA Wytske Postma (#19) is sinds 2019 lid van de Tweede Kamerfractie van de CDA. Verder houdt zij zich in de Tweede Kamer bezig met mobiliteit, verkeersveiligheid, wegen, infrastructuur, scheepvaart, CBR, kinderopvang en grotestedenbeleid.

D66 Jorien Wuite (#20) is strategisch adviseur, ‘Scout’ voor NWO-Caribisch, wetenschappelijk onderzoek en D66 kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen.

DENK Charifa Zemouri (#5) is aspirant-Kamerlid DENK, beleidsmaker, adviseur Nederlandse Staten en adviseur onderzoeker volksgezondheid.

GroenLinks Kauthar Bouchallikht (#9) is publicist, modereert, adviseert en geeft trainingen. Ze is geselecteerd voor de Duurzame Jonge 100 en was voorzitter van stichting Groene Moslims. Haar expertise reikt van klimaat tot racisme en verder, intersectionaliteit is voor haar wat alles verbindt.

PvdA Kirsten van den Hul (#12) is bijna 4 jaar actief in de Tweede Kamer. Verder is zij woordvoerster onderwijs, wetenschappen, media, emancipatie, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.

PvdD Eva Akerboom (#7) is duo raadslid en beleidsmedewerker voor PvdD Amsterdam. Gedurende haar lidmaatschap van de Tweede Kamer was zij het jongste zittende Tweede Kamerlid.

SP Sunita Biharie (#11) is fractievoorzitter van SP Apeldoorn en landelijk bestuurslid van de SP, daar zet zij zich in voor een socialer Nederland.

VVD Dorien Verbree (#42) is kandidaat Tweede Kamerlid VVD en fractievoorzitter bij VVD Leiden.

Deze negen vrouwen representeren een deel van de verscheidenheid op de kieslijsten; jong en oud, met verschillende culturele achtergronden, lhbt+ vrouwen, met en zonder politieke ervaring en vanuit verschillende plekken in het land. Waarom geen vrouwelijke lijsttrekkers? Omdat we juist die vrouwen willen uitlichten die nu weinig tot geen media-aandacht krijgen, en die bovendien onze voorkeurstemmen nodig hebben om verkozen te worden.

Kortom: leer deze partijen en kandidaten kennen en kijk mee op 9 maart!

Note: er is LIVE NGT vertolking via de livestream, zoom en Facebook streams.

Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksNL Kiest

Er staat veel op het spel de komende jaren; welke economische koers zal Nederland gaan varen? Hoe beperken we de uitstoot en groeien we in lijn met het Parijs Akkoord van 2015? Welke sociale voorzieningen moeten worden opgenomen in het aanstaande regeerakkoord? In aanloop naar de verkiezingen op 17 maart 2021 nemen we jullie mee in een aantal belangrijke verkiezingsthema’s zoals bijvoorbeeld de woningmarkt, de energietransitie, LGTBQI+ vraagstukken en arbeidsongelijkheid. We gaan de thema’s inhoudelijk te lijf, afgewisseld met een aantal debatten, om de kiezer op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het politieke landschap.