De Stad

Actieplan Wooncoöperaties

Amsterdam geeft ruim baan aan de wooncoöperatie. Met o.a. wethouder Laurens Ivens en oud-wethouder Maarten van Poelgeest.
donderdag 24 okt 2019, 20.00
do 24 okt 2019, 20.00
IJ Zaal

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, is straks 10 procent van alle Amsterdamse woningen in het bezit van wooncoöperaties. Via deze woonvorm, waarbij bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van de woning en het gebouw, hoopt het stadsbestuur een blijvend aanbod van betaalbare huurwoningen te creëren. Op deze avond presenteert de gemeente het Actieplan Wooncoöperaties Amsterdam. Hoe gaat de gemeente de groei van wooncoöperaties stimuleren?

Wat gaan we doen?

De avond wordt geopend door Laurens Ivens. De wethouder bouwen & wonen zal het recent gelanceerde Actieplan Wooncoöperaties voor het voetlicht brengen en uitleggen waarom de gemeente Amsterdam een speerpunt van de wooncoöperaties maakt.

Maarten van Poelgeest werd in het voorjaar van 2019 door de gemeente Amsterdam aangesteld als aanjager van de wooncoöperaties. Hij is de auteur van het Actieplan Wooncoöperaties en zal samen met Ivens vragen vanuit het publiek beantwoorden.

Architect Jannie Vinke werkt samen met collega Marcel van de Lubbe aan het onderzoeksproject ANA Goes Europe. Een van de kernvragen van hun onderzoek: hoe zorg je voor betaalbare en collectieve woningbouw in steden? Op deze avond vertelt Vinke over haar recente bezoek aan Zürich, waar ze in de wereld van de Genossenschaften dook. In de Zwitserse stad wordt een kwart van de woningen beheerd door wooncoöperaties. Hoe pakken ze het daar aan?

Bart Geerink is directeur van de oudste wooncoöperatie van Amsterdam: Samenwerking, opgericht in 1908. Niels Jongerius is lid van één van de nieuwste wooncoöperaties van Amsterdam: De Nieuwe Meent. Met zijn coöperatie neemt hij momenteel deel aan een tenderprocedure voor een locatie aan het Archimedesplantsoen. Op deze avond worden Geerink en Jongerius gezamenlijk geïnterviewd.

Voor deze avond hebben we tevens diverse wooncoöperatiespecialisten uitgenodigd. Zij zullen tijdens het programma aan het woord komen en zijn na afloop van het programma beschikbaar om vragen te beantwoorden.

donderdag 24 okt 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 154 mensen waren aanwezig