Abortus gaat ons allemaal aan; de kans dat jijzelf of je partner met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt, is één op de vijf. De Wet Afbreking Zwangerschap maakt de ingreep sinds 1984 legaal, maar er rust nog steeds een taboe op het onderwerp. Ruim twee van de drie Nederlanders praat (bijna) nooit over abortus. Tessa Louise Pope, documentairemaakster, opent juist daarom het gesprek. In haar film Overtijd, spreken drie sterke vrouwen over hun persoonlijke ervaringen met abortus. Dat gesprek zetten we voort: aan de hand van fragmenten uit de film spreken we met mensen die abortus deden en experts. Over de ervaring zelf, het stigma én over de invloed van het coronavirus op een ingreep die anno 2020 niet alleen legaal, maar ook bespreekbaar zou moeten zijn.
Tijdens het programma laten we een aantal fragmenten uit de film ‘Overtijd’ zien. Klik hier om de hele film te bekijken.
Dit gesprek wordt mede georganiseerd door het Humanistisch Verbond dat staat voor een samenleving waarin je vrij bent om te kiezen hoe je wilt leven en denken. In de campagne ‘Open over abortus’ roept het Humanistisch Verbond je op om te luisteren zonder oordeel naar mensen die ongewenst zwanger zijn of een abortus hebben gedaan. Het verbond wil ruimte geven aan alle ervaringen die je rondom je abortus kan hebben, verdriet, twijfel, maar ook dankbaarheid en opluchting. Op www.openoverabortus.nl kun je de belofte ondertekenen en anoniem je abortuservaring delen. Er staan er inmiddels 100+ verhalen op de website.
Overtijd (2019, 25 minuten)
- Regie: Tessa Louise Pope
- Producent: Hazazah Pictures / Maarten Kuit
- Uitvoerend producent: Sam Godfried
- Research: Rishu Veldhuis
- Camera: Myrthe Mosterman en Roy van Egmond
- Montage: Fatih Tura
- Sound Design: Regard Ibrahim
- Set geluid: Tessa Fransen
- Muziek: Hans Nieuwenhuijsen
- Omroep: VPRO
Onder de jongere generatie neemt het aantal voorstanders van abortus namelijk af, mogelijk juist doordat het voor hen een vanzelfsprekend recht is geweest, en vrouwen erover zwijgen.
Een interview met Tessa Louise Pope (32) over haar documentaire Overtijd, waarin drie vrouwen over hun abortus vertellen. “Er zijn bijna geen verhalen van vrouwen die een abortus deden.”
Abortus gaat ons allemaal aan. Ongewenst zwanger worden doe je namelijk niet expres en niet alleen. De kans dat jijzelf of je partner met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt, is 1 op de 5. Gelukkig kunnen we in Nederland in vrijheid over het eigen lijf beslissen. Maar wist je dat de keuze voor abortus vaak niet in openheid wordt gemaakt? Dat abortus anno 2020 nog altijd een taboe is en dat ruim 2 op de 3 Nederlanders (bijna) nooit over abortus praten?
Anti-abortusactivisten betwisten steeds luidruchtiger het recht op afbreking van een zwangerschap. Om een indruk te krijgen van de dagelijkse praktijk liep Marjon Bolwijn een week mee in een abortuskliniek en sprak vrouwen en personeel.
Sander en zijn vriendin besloten samen om te kiezen voor abortus. Bij een kliniek in Utrecht werden ze lastiggevallen door agressieve anti-abortusdemonstranten. Hij vertelt ons hoe ze dat ervaren hebben. “Toen ik het raam opendeed wist ik dat het foute boel was. Ik kreeg direct foldertjes naar binnen gedrukt met nare foto’s van foetussen na een abortus.”