Abortus gaat ons allemaal aan; de kans dat jijzelf of je partner met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt, is één op de vijf. De Wet Afbreking Zwangerschap maakt de ingreep sinds 1984 legaal, maar er rust nog steeds een taboe op het onderwerp. Ruim twee van de drie Nederlanders praat (bijna) nooit over abortus. Tessa Louise Pope, documentairemaakster, opent juist daarom het gesprek. In haar film Overtijd, spreken drie sterke vrouwen over hun persoonlijke ervaringen met abortus. Dat gesprek zetten we voort: aan de hand van fragmenten uit de film spreken we met mensen die abortus deden en experts. Over de ervaring zelf, het stigma én over de invloed van het coronavirus op een ingreep die anno 2020 niet alleen legaal, maar ook bespreekbaar zou moeten zijn.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Tijdens het programma laten we een aantal fragmenten uit de film ‘Overtijd’ zien. Klik hier om de hele film te bekijken.

Dit gesprek wordt mede georganiseerd door het Humanistisch Verbond dat staat voor een samenleving waarin je vrij bent om te kiezen hoe je wilt leven en denken. In de campagne ‘Open over abortus’ roept het Humanistisch Verbond je op om te luisteren zonder oordeel naar mensen die ongewenst zwanger zijn of een abortus hebben gedaan. Het verbond wil ruimte geven aan alle ervaringen die je rondom je abortus kan hebben, verdriet, twijfel, maar ook dankbaarheid en opluchting. Op www.openoverabortus.nl kun je de belofte ondertekenen en anoniem je abortuservaring delen. Er staan er inmiddels 100+ verhalen op de website.

Overtijd (2019, 25 minuten)

  • Regie: Tessa Louise Pope
  • Producent: Hazazah Pictures / Maarten Kuit
  • Uitvoerend producent: Sam Godfried
  • Research: Rishu Veldhuis
  • Camera: Myrthe Mosterman en Roy van Egmond
  • Montage: Fatih Tura
  • Sound Design: Regard Ibrahim
  • Set geluid: Tessa Fransen
  • Muziek: Hans Nieuwenhuijsen
  • Omroep: VPRO

 

DossierFemCity
Inclusief
Dit programma is ontwikkeld door
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, Femcity en Inclusieve Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Charisa Chotoe
Presentator & verslaggever
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.