De modellen op de foto’s van de tentoonstelling van Rem van den Bosch op het Hoekenrodeplein laten het met hun handen zien: zo hoog komt het water als de dijken breken. Tot 2 meter in de omgeving rondom de Johan Cruijff Arena. En dan hebben we nog klimaatverandering en de gevolgen hiervan: een stijgende zeespiegel, steeds heftiger regenbuien en periodes van hitte en droogte. Wat betekent dat voor Amsterdam Zuidoost? Kom op 24 mei naar New Metropolis Zuidoost, stel jouw vragen en praat mee over een klimaatbestendige toekomst voor Zuidoost.
Droge voeten, een koel hoofd en schoon water. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, dat is het niet. Het kan voor Amsterdam vanwege klimaatverandering zelfs een steeds grotere uitdaging worden. Volgens het KNMI krijgen we nu en in de toekomst steeds vaker te maken met extremer weer, maar hoe gaan we hier als stad mee om?
Aanleiding van het gesprek
De foto-expositie #Herecomestheflood is een mooie aanleiding om het gesprek te voeren. Het heeft direct te maken met het leven en de waterveiligheid van Amsterdam en haar bewoners.
Rem van den Bosch laat met zijn fototentoonstelling Here Comes the Flood zien wat er gebeurt als de dijken breken. De tentoonstelling reist rond en is van 31 maart tot 31 mei 2022 te zien op het Hoekenrodeplein bij Amsterdamse Poort. Rem ging ook in gesprek met bewoners en studenten in Zuidoost over wat de stijgende zeespiegel voor hen betekent. Vanaf 1 juni t/m 31 juli ’22 staan de foto’s van Rem aan de Noordzijde van de Sloterplas in Nieuw-West.
Kunstenaar Rem van den Bosch: “Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn fototentoonstelling wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.”
De stem van de bewoners
Stefano Stoffels (inwoner Zuidoost en duo-lid Waterschap Amstel, Gooi en Vecht)is aanwezig om Zuidoost en haar bewoners tijdens het gesprek te vertegenwoordigen. Wat doet dit met bewoners? Kunnen en willen ze zich hierop voorbereiden? Natuurlijk zijn bewoners en belangstellenden welkom om ook zelf aanwezig te zijn en vooral hun vragen, zorgen of beleving te delen.
Wat gebeurt er al om Amsterdam te beschermen?
Namens gemeente Amsterdam en waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn twee bestuurders aanwezig, Dirk de Jager (Stadsdeelbestuurder Zuidoost) en Bea de Buisonjé (Dagelijks Bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht). Beiden gaan op deze avond graag in gesprek met bewoners over wat klimaatverandering betekent voor het stadsdeel en wat eraan gebeurt om Zuidoost voor te bereiden op een veranderend klimaat.
Ga naar de website voor meer info & reserveren.