Vrijdag 29 november is het weer zo ver: Black Friday. Kledingwinkels zetten zich schrap voor de koopjesmarathon met aftelklokken en buitensporige kortingen, om consumenten te verleiden tot koopwaanzin. De kledingindustrie, gevoed door snel wisselende trends en een dagelijkse blootstelling aan duizenden advertenties, stimuleert deze waanzin aan de lopende band. Maar achter deze wereldwijde industrie schuilt een donkere kant: van productie tot consumptie is milieuvervuiling verweven in de hele modeketen. Stoffenproductie, verfprocessen en transport verbruiken enorme hoeveelheden water, energie en chemische stoffen, die meren laten opdrogen en ecosystemen doen vervuilen. Kleding is tegenwoordig een wegwerp artikel en eindigt daarmee al snel ongebruikt in textielcontainers. Afgedankte kleding wordt verbrand of verscheept naar het mondiale Zuiden, waar inmiddels een berglandschap aan kleding is ontstaan. Deze kledingbergen stoten broeikasgassen uit en vervuilen de natuurlijke omgeving. Dit alles maakt de kledingindustrie tot een van de meest vervuilende ter wereld, nog afgezien van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden.
Black Friday vergroot de milieuschade van de kledingindustrie en is niet voor niets een “zwarte dag”. Om kooplustige consumenten tevreden te stellen, slaan winkels extra grote voorraden in, vaak meer dan ze kunnen verkopen, wat overproductie verder aanjaagt. In Nederland is de populariteit van Black Friday inmiddels ook overgewaaid, al groeit ook het bewustzijn over de bijbehorende milieuvervuiling. Door minder en bewuster te kopen, kunnen consumenten hun steentje bijdragen aan een duurzamere kledingindustrie. Hier vind je zes tips om milieubewust van jouw oude kleding afscheid te nemen en nieuwe, unieke, tweedehands stukken te ontdekken. Want niets is leuker dan het vinden van verbogen parels en je eigen tijdloze stijl.
Online tweedehandskleding platforms
Online tweedehandskleding platforms, zoals Vinted, Sellpy en Vestiaire, schieten als paddenstoelen uit de grond. Op deze platforms kan je makkelijk kleding kopen en verkopen, van merken als Zara tot Gucci. Hierbij moet wel gezegd worden dat kledingstukken via deze platforms soms behoorlijk wat afstanden afleggen. De platforms bieden namelijk niet alleen kleding uit Nederland aan, maar ook uit andere Europese landen. Omdat er geen mogelijkheid is om specifiek binnen een bepaalde regio te zoeken of een maximale afstand in te stellen, kan jouw pakketje zo alsnog een aanzienlijke ecologische voetafdruk achterlaten. Bovendien maken deze platforms het zó eenvoudig om kleding te kopen dat het alsnog de consumptiecultuur aanmoedigt.
Vlooienmarkten en tweedehands kledingwinkels
Voor de liefhebbers van fysiek winkelen zijn vlooienmarkten en tweedehands kledingwinkels een goed alternatief. In elke stad zijn wel tweedehands kledingwinkels te vinden en wekelijkse of maandelijkse vlooienmarkten. De IJ-Hallen, wat één weekend per maand op de NDSM-werf in Amsterdam plaatsvindt, is de grootste vlooienmarkt van Europa, met maar liefst 500 tot 750 kraampjes. Hier kun je niet alleen kopen, maar kun je je ook aanmelden om een kraampje te huren en zelf je kleding te verkopen. Is dit te overweldigend dan zijn er ook kleinere markten in Amsterdam, zoals de Noordermarkt en Waterloopleinmarkt.
Kledingruil
Ben je uitgekeken op kleding wat al een tijdje achter in je kast ligt? Misschien is dat juist een kledingstuk waar je je vrienden gelukkig mee kan maken! Een kledingruil is niet alleen gezellig maar ook de perfecte manier om snel van je oude kleding af te komen en tegelijkertijd iets nieuws te scoren.
Kleding lenen
Mensen voelen vaak de behoefte om kleding te bezitten, maar wat als je voor een speciale gelegenheid graag iets aan wilt wat je daarna niet snel meer aan zult trekken? Waarom zou je het dan kopen als je het ook kan lenen? Kleding lenen wordt steeds populairder en ook (online) kledingbibliotheken schieten als paddenstoelen uit de grond, zoals Lena Library.
Zorg goed voor je kleding
Het is zonde als je een mooi kledingstuk bezit wat beschadigd is of nét niet past. Op YouTube vind je genoeg tutorials over hoe je je eigen kleding kan verstellen of repareren, zodat je het weer nieuw leven kan inblazen. Als dat geen optie is, zijn er ook talloze kledingreparatie- en stomerijservices in de stad waar je terecht kan.
Vind je stijl
De constant veranderende trends maakt het lastig om een eigen stijl te vinden. Wat vind ik echt leuk, en wat staat mij goed? Wanneer je je eigen stijl beter begrijpt, wordt het makkelijk om kleding te kopen die je langer zult dragen en die tijdlozer is. Benieuwd naar jouw eigen stijl? Doe de gratis online training bij Mijn Stijl iD.