Sinds het voorjaar van 2018 heeft stadsdeel Nieuw-West een eigen dependance van Pakhuis de Zwijger, namelijk: New Metropolis Nieuw-West. Hoog tijd om deze plek eens in de spotlight te zetten!

In de komende jaren zullen veel dingen veranderen in dit stadsdeel. Pakhuis de Zwijger heeft daarom gekozen om New Metropolis Nieuw-West te openen om zo de bewoners een plek te geven om hun verhaal of mening te delen. New Metropolis Nieuw-West is een plek waar jong, oud, buurtbewoner, ambtenaar, startende ondernemer en professional bij elkaar kan komen. Hier kunnen ze gratis avondprogramma’s bezoeken, of zelf maken.

Zoals bijvoorbeeld Fouad Lakbir. Hij kwam in 2018 met het idee kwam om verhalen avonden te organiseren genaamd Verhalen uit Nieuw-West. Op deze avonden kunnen verschillende mensen het podium op om hun verhaal te delen, vaak gekoppeld aan een bepaald thema. Deze verhalen brengen mensen samen door de herkenbaarheid van de ervaringen die gedeeld worden. Een mooie manier om mensen dichterbij elkaar te brengen in de buurt. Voorbeelden van thema’s die voorbij komen in de programmering zijn: wonen, onderwijs, sociale veiligheid, zorg, ondernemerschap, racisme, discriminatie en ga zo maar door.

De sociale veiligheid is van groot belang voor veel van de bewoners in Nieuw-West, en ook voor Isjed Hussain. Isjed stichtte in 2010 Stichting Prisma Groep. Een initiatief om biculturele LHBTQI+ projecten te ondersteunen. Sinds kort maakt Isjed samen met New Metropolis Nieuw-West programma’s van de reeks Inclusief Nieuw-West waar ze in gesprek gaan over inclusiviteit, veiligheid, racisme & intersectionaliteit in Nieuw-West. Deze programma’s zijn van belang om de veiligheid van biculturele queer personen in de buurt te vergroten.

Naast de avondprogramma’s en livecasts zijn er veel andere dingen te beleven in New Metropolis Nieuw-West. Van fotografie workshops, tot poëzie avonden, tot maak-middagen. Als je het kan bedenken kan je het hier uitvoeren.

Zo ook Gökhan Aksoy. Hij is sterk verbonden met de buurt en werd daarom in 2015 tot Dichter des Stadsdeel benoemd. Verder is hij huisdichter van Huis der Letteren en heeft in New Metropolis Nieuw-West al meerdere poëzie avonden georganiseerd genaamd Poëtische Ontmoetingen. Op deze avonden zorgt hij ervoor dat iedereen dichter kan zijn.

Maar mensen komen hier niet alleen om naar verhalen te luisteren. Jaleesa Clows bedacht een ander concept om mensen uit de buurt samen te brengen, misschien wel 1 van de oudste manieren, namelijk: eten! Ze organiseerde het Maak jij Nieuw-West? diner. Een diner voor jonge creatieven om op een laagdrempelige manier te netwerken. Tijdens het diner was er niet alleen lekker eten, maar werd er ook gespreksvoer geleverd. Deelnemers kregen vragen om met elkaar te bespreken en het gesprek op gang te brengen. Tot slot is Jaleesa hier vaker te vinden, ook als spreker of host voor verschillende programma’s.

Soumaya Bazi was 1 van de deelnemers van de Nieuw Amsterdam Academie. Een concept om jong burgerschap onder jongeren te stimuleren a.d.h.v. persoonlijke groei, kennis en creatieve tools. Deze tools heeft ze dan ook ingezet om o.a. een verhalenavond te organiseren, en komt ze regelmatig nog als spreker terug in verschillende programma’s.

Maar geen van deze mensen had hier iets kunnen organiseren zonder Peter Both. Peter is projectleider van New Metropolis Nieuw-West. Verder is hij programmamaker en organiseert dus samen met al deze mooie mensen een groot scala aan activiteiten voor Pakhuis de Zwijger in New Metropolis Nieuw-West. Peter is al 10 jaar actief in de buurt en weet als geen ander de vertaalslag te leggen van de uitdagingen die in de buurt leven, naar inspirerende samenkomsten waarbij actief en interactief naar oplossingen wordt gezocht.

In deze trailer vertellen Peter, Fouad, Isjed, Soumaya, Jaleesa en Gökhan over wat New Metropolis Nieuw-West voor hun betekent. Laat je inspireren en check ook de agenda van New Metropolis Nieuw-West!

Video credits:
Gemaakt door: Suzan Vermeeren
Muziek: Overtime – Simple Thieves op Soundstripe
Gedicht: Gökhan Aksoy i.s.m. Street Art Museum

Met dank aan: Fouad Lakbir, Jaleesa Clows, Isjed Hussain, Gökhan Aksoy, Soumaya Bazi, Peter Both en Dorota Dabrowska.

Deze trailer is gerealiseerd in opdracht van Pakhuis de Zwijger en New Metropolis Nieuw-West.
© Pakhuis de Zwijger 2022