Op maandag 21 maart vierden we de start van de lente bij Pakhuis de Zwijger. Dit deden we samen met heel veel partners, sprekers en bezoekers mét en zonder groene vingers. We gingen in gesprek over de economische waarde van groen, leerden veel over blauw-groene daken, keken naar inspirerende documentaires en nog veel meer. Een avondvullend programma waarin onder andere de winnaars van de Local Food Challenge zijn gekozen, de nieuwe groenburgemeester van Amsterdam bekend werd gemaakt én de aftrap van het NK Tegelwippen plaatsvond.

Het was heel fijn om elkaar weer te ontmoeten. Een avond waarin nieuwe en oude bekenden elkaar weer inspireren en activeren, met als doel: Hoe kunnen we samen werken aan die groene stad van de toekomst?

TERUGKIJKEN
Een deel van de programma’s zijn online terug te kijken. Hieronder lichten we ze uit!

In het hoofdprogramma Bomen op de Balans gingen we in gesprek over de economische waarde van groen in de stad. Groen draagt niet alleen bij aan een fijne leefomgeving, maar speelt ook een belangrijke rol bij een rijke stedelijke biodiversiteit, verkoeling van de stad en gezondheid van alle inwoners. Hoe kunnen we als beleidsmakers, burgers, ondernemers of organisaties de stad vergroenen? Kunnen we het belang van groen economische waarde toekennen? Hoe plaatsen we bomen op de balans?

In het programma Op weg naar de Floriade 2022 gaven we een update over Floriade Expo 2022: de wereldtuinbouwtentoonstelling die op 14 april van start gaat in Almere. We blikten vooruit met betrokkenen die een belangrijke rol spelen bij de landschappelijke inrichting, de rijke inhoudelijke programmering en innovatieve paviljoens.

In de presentatie van RESILIO gingen we in gesprek over de aanpak en geleerde lessen van het innovatieve blauw-groene dakenproject ‘RESILIO’: Amsterdam is 10000 m2 aan innovatieve, waterbergende groene daken rijker. En dat is goed nieuws want deze blauw-groene daken dragen bij aan een klimaatadaptieve stad! Leer er meer over en kijk de livecast terug.

WAT KUN JIJ NU AL DOEN?

  • Eet lokaal en duurzaam. Ontdek ook de producten van de finalisten van de Local Food Challenge. Dit zijn koppels van voedselondernemers met een korte keten, waardoor het geproduceerde voedsel uit het ommeland, verwerkt wordt tot een product voor bij jou thuis. Of kweek je eigen groenten en fruit en huur een moestuin.
  • Wip je tegels, en verruil ze voor groen! Weet je nog niet goed hoe en wat? Lees hier daar hier meer over!
  • Sluit je aan bij een van de groene initiatieven in de stad. Ook Buurtgroen020 en Groen & Gezond Almere heeft een enorm netwerk van
  • Doe met je bedrijf mee met ‘Laat Mokum Bloeien!’ en adopteer per werknemer 5m2 groen!

Laat Mokum Bloeien

Het project Laat Mokum Bloeien! bevordert niet alleen de biodiversiteit in de stad, ook draagt het bij aan het verbeteren van onze leefomgeving. Want in onze stad zijn we nauwelijks meer verbonden met de natuur. Het is bewezen dat dit voor kinderen veel negatieve effecten heeft, waaronder de affiniteit van kinderen met de natuurlijke wereld. Deze effecten worden veroorzaakt door het gebrek aan mogelijkheden om tijd door te brengen in groene ruimte, vooral in steden.

Naast dat de Gemeente Amsterdam al stappen onderneemt om alle kinderen toegang te geven tot de voordelen van een groene omgeving, hoopt HedgeHog Company via hun non-profit project Laat Mokum Bloeien! hier ook een bijdrage aan te kunnen doen! Wil je meedoen als bedrijf? Meld je aan via laatmokumbloeien.nl.