Tijdens de tiende editie van de Staat van de Stad in het Internationaal Theater Amsterdam presenteerden de nieuwe wethouders het Amsterdams Akkoord. Hoe gaan de nieuwe wethouders dit akkoord de komende jaren tot uitvoer brengen? En hoe gaan zij de grote uitdagingen van deze tijd te lijf? En met wie?

Hierover gingen politici en andere bijzondere Amsterdammers over in gesprek. De avond was onderverdeeld in de drie hoofdthema’s: Solidaire stad met kansen voor iedereen, verantwoorde groei en een duurzame toekomst. Na een prachtige poëtische opening van spoken word artist Luan Buleshkaj werd met cijfers en statistieken door Jeroen Slot (Gemeente Asmetrdam OIS) en Otto Raspe (Research Rabobank) inzicht gegeven in hoe onze stad er voor staat en werd het begrip Brede Welvaart voor de Metropoolregio Amsterdam geïntroduceerd en feitelijk geduid.

© Benjamin Kotek

Daarna nam de nieuwe stadsdichter Marjolein van Heemstra ons mee in haar stedelijke wereld. Na scherpe columns van respectievelijk Najah Aouaki, Sander Heijne en Mpanzu Bamenga kwamen alle wethouders aan het woord in verschillende panelgesprekken.

Zo gingen Reinier Dantzig (D66) en Sofyan Mbarki (PvdA) in gesprek over betaalbare woningen en het inzetten op brede welvaart; spraken Marjolein Moorman (PvdA), Hester van Buren (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GL) over hoe we als samenleving kunnen zorgen voor meer kansengelijkheid, en over de veerkracht die Amsterdam heeft laten zien tijdens corona. Zita Pels (GL), Melanie van der Horst (D66) en Shula Rijxman (D66) bespraken hoe we van Amsterdam een gezonde plek om te leven maken en over de problemen in het OV.

Gedurende de gehele avond worden beelden getoond van Huub Zeeman (De Groene Stad) en Debra Barraud (Humans of Amsterdam). De panels werden opgevolgd door intermezzo’s van muziek door Jefferson Yaw Frempong-Manson en rake spoken words van Zeinab el Bouni en Luan Buleshkaj. Zanger Nardo sloot de avond toepasselijk af met een Amsterdams levenslied: “Ik ben hier geboren, getogen en geworden. Zoals een Amsterdammer hoort te zijn.” Het Amsterdams Akkoord is nu echt met ons gedeeld!