Afgelopen maand opende de tentoonstelling Makers in Noord in Museum Amsterdam Noord. De tentoonstelling zet lokale makers en vakmanschap in de schijnwerpers. Wie zijn deze makers van Noord? Wat maken ze? Hoe draagt dit bij aan de stad, de buurt, en ons leven?

De tentoonstelling belicht een diverse groep lokale makers in Noord, van houtbewerkers tot goudsmeden en klusjesmannen, en toont portretten en biografieën van elke maker. De portretten nodigen de bezoeker uit zich af te vragen hoe het leven eruit zou zien zonder de creaties van deze makers. Zijn we nog in staat om producten lokaal te maken of zijn we afhankelijk van aannemers uit andere regio’s en import uit bijvoorbeeld China?

Bezoekers kunnen hun mening geven door middel van interactieve elementen, zoals bijvoorbeeld een prikbord dat bezoekers in contact brengt met lokale makers, een kaart waarop bezoekers makersateliers in de buurt kunnen markeren en aanduiden, en een ruimte waar bezoekers hun visie op de tentoonstelling kunnen opschrijven.

Nieuwsgierig naar de expositie? Kom naar Museum Amsterdam Noord! Tot en met 27 augustus is de expositie daar te bekijken. Ook zijn er deze zomer verschillende evenementen in het kader van de tentoonstelling. Zo kan je in gesprek over makerschap, bezoek je open maakplaatsen of wordt je zelf een maker in de REFLOW naaiworkshop. Verder is er een vuurvliegjes workshop voor kinderen. Meer informatie over de tentoonstelling en de evenementen eromheen vind je hier.

Over CENTRINNO
De tentoonstelling is onderdeel van EU project CENTRINNO. Het project brengt, in co-creatie met lokale betrokkenen, in kaart hoe industrieel erfgoed en makerschap de ontwikkeling van fundamenteel duurzame en inclusieve EU-steden kunnen versnellen. Naast Amsterdam zijn er verschillende Europese steden bezig met industrieel erfgoed, makerschap en circulariteit. Lees hier meer over CENTRINNO.