Al twee decennia verkent Tegenlicht de sporen van morgen in de wereld van vandaag. Welke vergezichten zijn werkelijkheid geworden en welke niet? Op 7 juli, tussen 19-22 uur, vindt het 20-jarig jubileum van VPRO Tegenlicht plaats. Met Meet Up’s over de toekomst van de journalistiek en een terugblik op de grote transities van deze tijd, pitches van pioniers uit het hele land over hun idee voor een betere wereld, en een filmzaal met de beste shortdocs van de afgelopen 20 jaar. Ook wordt het ‘Boek van de toekomst’ en het recent gelanceerde ‘Archief van de toekomst’ (een met AI doorzoekbaar online archief van de meer dan 500 Tegenlicht uitzendingen) gepresenteerd. We sluiten de avond af met muziek in het café en een drankje op het terras. Kom jij met ons de toekomst vieren?

PROGRAMMA 7 JULI

Vanaf 19 uur staat Pakhuis de Zwijger in het teken van 20 jaar Tegenlicht. Naast verschillende pitches en Meet Up’s, is de beste selectie shortdocs te bekijken in de filmzaal, en is er een doorlopende markt waar je het Boek van de toekomst kan vinden, de Tegenlicht podcast kan luisteren en de 500 Tegenlicht uitzendingen met behulp van AI in het Archief van de toekomst kan verkennen.

Let op: dit is een fysiek event en wordt niet opgenomen/gelivestreamed. Voor het programma, de sprekers en meer informatie, zie de programmapagina (en meld je hier aan).

19 uur | Plenaire opening: 20 jaar Tegenlicht

We blikken met makers en (hoofd)personages uit de afleveringen terug op twee decennia aan VPRO Tegenlicht. Van uitzendingen, artikelen en podcasts tot onderwijsprogramma’s en de (lokale) Meet Up’s: wat voor impact heeft Tegenlicht gehad, en welke vergezichten zijn werkelijkheid geworden en welke niet?

20 uur | Breakout ronde

Luister naar pitches van verschillende pioniers uit de pioniersverkiezingen, bezoek de Meet Up rondom de grote transities van de afgelopen 20 jaar, of bekijk de beste selectie Tegenlicht Shortdocs.

21 uur | Plenaire afsluiting: Meet Up “De toekomst van de journalistiek”

Naar aanleiding van de laatste Tegenlicht uitzending voor de zomer, gaan we met de filmmaker en andere sprekers in gesprek over de toekomst van de journalistiek.

De avond wordt afgesloten met muziek in het café en drankjes op het terras. Tot 7 juli!

OPROEP PIONIERS (DEADLINE GESLOTEN)

In tijden van toenemende polarisatie zoekt VPRO Tegenlicht naar Verbindingspioniers. Heb jij een initiatief waarmee je mensen juist weer dichter bij elkaar brengt, bijvoorbeeld binnen het onderwijs, in de wijk, of in de zorg? En wil je advies van experts om jouw idee verder te ontwikkelen? Geef je dan uiterlijk 17 juni op via deze link en wie weet ben jij een van de drie mensen die hun initiatief mag komen pitchen tijdens de ‘VPRO Tegenlicht 20 jaar’ jubileumviering in Pakhuis de Zwijger op 7 juli.

Wat vragen we van jou:

  • Jouw initiatief zit in het beginstadium van uitvoering. Het is nog niet ver gevorderd, maar er moeten al wel stappen zijn gezet om het te concretiseren;
  • Jouw initiatief draagt bij aan maatschappelijke verbinding, het bouwt bruggen tussen verschillende groepen;
  • Je bent op 7 juli tussen 20:00u en 21:00u beschikbaar om een korte pitch van twee minuten te geven voor een team van experts (fysieke aanwezigheid is een must; 1 persoon per pitch);
  • Als je geselecteerd wordt voor ‘De Verbindingspioniers’ ben je (ergens) in de zomervakantie beschikbaar voor een kort telefonisch interview op basis waarvan een portret voor de Tegenlicht website gemaakt wordt.

Wat kan jij verwachten als je wordt geselecteerd:

  • Twee minuten om een pitch te geven over jouw initiatief;
  • Advies van drie experts (een social impact investor en twee oud-genomineerden van de VPRO Tegenlicht pioniersverkiezingen die veel ervaring hebben met het opzetten en uitvoeren van een maatschappelijke start-up);
  • Een portret van jouw initiatief op de website van VPRO Tegenlicht;
  • Toegang tot een netwerk van pioniers;
  • Een leuke en interessante avond tijdens de ‘VPRO Tegenlicht 20 jaar’ jubileumviering.