Op zaterdagochtend 30 oktober vertrok de klimaattrein van Amsterdam naar Glasgow. Programmamakers Servaz van Berkum en Folkert Lodewijks van Pakhuis de Zwijger mochten mee en spraken met activisten, beleidsmakers en bestuurders over hun ambities voor de klimaattop. Wat drijft hen naar de klimaattop?

Wegens de recent aangekondigde coronamaatregelen zal het programma ” De klimaatnoodsituatie: de rol van regio’s, steden en burgers” van 16 november verplaatst worden naar een andere datum. Meer informatie hierover volgt spoedig.

In de eerste aflevering reizen we van Amsterdam naar Brussel. Servaz spreekt met Aniek Moonen, Voorzitter Jonge Klimaatbeweging, Dennis Jansen, Nederlandse VN Jongerenvertegenwoordiger, en Tim Zijlstra, Campaigner Oxfam Novib, over wat hen drijft op deze trein te stappen. Ze spreken over noodzaak van duurzaam transport, de vertegenwoordiging van jongeren op de klimaattop, sociale rechtvaardigheid in de klimaatcrisis, de urgentie van een klimaatautoriteit in Nederland en het naar voren brengen van stemmen vanuit de Global South. Wat beweegt Aniek, Dennis en Tim naar de COP26?

 

In de tweede aflevering zijn we nog steeds op weg naar Brussel. Servaz spreekt met Wim van de Camp (Nederlands Ambassadeur van Europees Jaar van de Spoorwegen), Reinout Wissenburg (Directeur Duurzaamheid ProRail) en Hinne Groot (Coördinator Internationaal Spoor) over waarom zij in deze trein zitten en wat de trein zo belangrijk maakt als (deel)oplossing voor de klimaatcrisis. Ze spreken over de internationalisering van het treinnetwerk, grensontkennend vervoer, de huidige en potentiële efficiëntie van de trein en de noodzaak voor goedkope treintickets. Wat beweegt Wim, Reinout en Hinne naar de COP26?

 

In de derde aflevering praten we met Maud de Vries, Co-founder en CEO bij Bycs, over het belang van de fiets in onze samenleving en voor de klimaatdoelstelling. Hoewel we Nederland als een fietsvriendelijk land zien, blijven er kansen om de toegankelijkheid van fietsen zowel nationaal als internationaal te verbeteren. Hoe gemakkelijk nemen we bijvoorbeeld onze fiets mee in de trein? Hierover praten we en we kijken vooruit naar de toekomst van de fiets.

In de vierde aflevering zijn we bijna in Engeland. Servaz praat met Heike Luiten (Directeur NS International), Liset Meddens (Directeur Fossielvrij NL) en Laurie van den Burg (Campaign manager bij Oil Change International) over hoe er internationaal altijd nog vastgehouden wordt aan fossiele brandstoffen, hoe we slimmere subsidies kunnen geven en hoe ook hier de trein een deel van de oplossing kan zijn. In het tweede deel met Liset en Laurie wordt de rol van Nederland in de energietransitie onder de loep genomen. Wat beweegt Heike, Liset en Laurie naar de COP?

In de vijfde aflevering, en tevens de laatste, praat Servaz met Eva Dijkema (Green innovator bij ProRail), Mara de Pater en Jan Feist(Youth for Sustainable Travel) en Marjan Rintel (President-directeur bij NS) over hoe we van Sail naar Rail to the Cop zijn gegaan, over de voor- en nadelen van het Nederlandse coalitievormen en wederom over de status van de trein op zowel nationaal als internationaal niveau. Hoe breken we uit onze bubbel en gaan we internationale samenwerking aan? Daarover praten we in de laatste aflevering van deze podcastserie.