Pakhuis de Zwijger, het platform voor creatie en innovatie in Amsterdam, en het Amsterdam Museum openden op zaterdag 14 september 2019 de reizende buitententoonstelling Vrouwen van Nieuw-West. ‘Deze tentoonstelling toont de kracht en diversiteit van vrouwengroepen in Nieuw-West. Centraal staan vrouwen die niet vaak worden gehoord maar wél een groot podium verdienen,’ aldus Judikje Kiers en Egbert Fransen, respectievelijk de directeuren van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger.

Van ballerina’s tot boerinnen
In deze tentoonstelling leert het publiek groepen vrouwen uit Amsterdam Nieuw-West kennen. Van bewoners die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun stadsdeel. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt onder eigen regie een verhaal, samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West. De tentoonstelling bestaat uit fotoportretten met tekst en geluid gemaakt door de fotografen Willemieke Kars en Saskia Aukema en journalist Warda El-Kaddouri.

De reis van deze tentoonstelling door de stad begon in september aan de Noordzijde van de Sloterplas en eindigt in april 2020 met een grotere tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Fotoproject
De buitententoonstelling is onderdeel van het grotere participatieve fotoproject Vrouwen van Nieuw-West. In het project staan vrouwen en hun verhalen centraal. Tijdens workshops storytelling en fotografie en de opening van twaalf buurttentoonstellingen in het hele stadsdeel maakten vrouwen het afgelopen half jaar zichtbaar wie ze zijn en welke rol ze in hun wijk spelen. Alle foto’s en verhalen zijn te vinden op de website www.vrouwenvannieuwwest.nl.

Vrouwen van Nieuw-West is een project waarbij vooral de vrouwen zelf de regie hebben over wat ze vertellen en laten zien. Het is een initiatief van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger, New Metropolis. Het project komt tot stand in samenwerking met WeMakeThe.City, OBA, De Meervaart, Vrouw en Vaart, Laika, The Beach, Stichting Nisa for Nisa, Comenius College, Mundus College, Young Amsterdam, Eigenwijks, STOC en vele andere organisaties en bewoners uit Nieuw-West. Vrouwen van Nieuw-West is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Stadsdeel Nieuw-West, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en VSB Fonds.

Samengesteld door
Maurice Seleky