De media bewezen voor mij de afgelopen weken maar weer hoe belangrijk het is dat ze bestaan. Ook nu we de deur bijna niet uit gaan, zie ik de verbinding tussen mensen en weet ik wat er zich in de wereld afspeelt. Althans: dat denk ik te weten.

Maar hoe bepaal ik, dat wat ik hoor en zie de juiste representatie van de werkelijkheid is? Zeker in de huidige tijd is het belangrijk dat er correcte informatie wordt verspreid en dat er ruimte is voor verschillende perspectieven. Dat gesprekken op een goede manier en met de juiste toon worden gevoerd. Maar ik besef me maar al te goed hoe subjectief ‘de goede manier‘ en ‘de juiste toon‘ zijn. En dat hier veel verantwoordelijkheid bij de journalistiek ligt. Is er genoeg representatie van verschillende mensen, onderwerpen en perspectieven? Hoeveel ruimte krijg je om je verhaal te vertellen als je ergens wordt uitgenodigd? En kan ik, maar ook jij, werkelijkheid en nepnieuws van elkaar onderscheiden? Door deze vragen te stellen hoop ik mezelf en anderen te laten beseffen hoe belangrijk het is om kritisch na te denken over alles wat je leest, hoort en ziet in de media. Voor het Magazine van Pakhuis de Zwijger verzamelde ik een aantal kijk-, luister- en leestips bij elkaar die hierbij meer inzicht kunnen bieden.

Anne’s Kijklijst: Ons vertrouwen in de media

VPRO Tegenlicht Meet Up #141│Deep fake news
21 NOV 2018│Hoe kunnen we online nog waarheid van leugen onderscheiden? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

FemCity #4│Praten over seks
23 JAN 2020 | Een intieme talkshow met Lize Korpershoek over seks, relaties en de media. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Wij vs Zij #24Wie bepaalt het gesprek hier
8 OKT 2019 | Over machtsstructuren in taal, cultuur en wie een podium krijgt binnen beleid, media en culturele organisaties. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Anne’s Luistertip: Ons vertrouwen in de media

Pakhuis de Zwijger Podcast: Seada Nourhussen over de verantwoordelijkheid van de journalistiek.

Samengesteld door
Anne Wijnen
Uitvoerend producent
Dit artikel gaat over