Op vrijdag 5 juli organiseert Pakhuis de Zwijger samen met Nusantara Amsterdam, Less Agency en Speak Up World een bijzonder programma dat in het teken staat van het Nationaal Slavernijmuseum. Tijdens dit programma kun je meer leren over de plannen voor het museum en het Nederlandse slavernijverleden in de Atlantische en Indisch-Oceanische regio’s, met een focus op hoe de gezamenlijke toenadering van en tussen verschillende gemeenschappen kan worden verstevigd.
In februari van dit jaar brachten de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt hun oprichtingsplan voor het museum uit, getiteld ‘Vertel het hele verhaal’. Hierin kwam onder andere naar voren dat door de aard van de slavernij en het historische verbod op geletterdheid veel verhalen en kennis doorgegeven zijn via orale tradities en immaterieel erfgoed zoals muziek, spiritualiteit en gerechten.
Het hele verhaal
Het is ook aan de gemeenschappen om samen met de kwartiermakers en anderen verder te werken aan de invulling van dit voorstel. Want hoe vertellen we ‘het hele verhaal’? Hoe kunnen gemeenschappen met een achtergrond in het Nederlandse koloniale en slavernijverleden samen optrekken richting 2030, het openingsjaar van het museum? Wat is de rol van experts, nazaten en andere belanghebbenden?
Gasten tijdens deze avond zijn onder andere Peggy Brandon, één van de kwartiermakers, Nancy Jouwe, historicus en projectleider van Mapping Slavery, en Wim Manuhutu, historicus en oud-directeur van Museum Maluku.
Emancipating History
Het programma Ons Slavernijverleden: Verhalen uit het Zuidelijk Halfrond is onderdeel van de reeks Emancipating History, waarin we ruimte maken voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. In deze reeks onderzoeken we deze verhalen met als doel om tot meer solidariteit, verbindingen en historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.
We bespreken in deze editie het Nederlandse slavernijverleden in de Atlantische en Indisch-Oceanische regio’s centraal. Hoe hebben nazaten geleerd over hun eigen geschiedenis en wat is de rol van orale tradities hierin?
De inloop van het programma begint om 19.00 uur. Daarnaast is de poster tentoonstelling Slavery: Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery van het Rijksmuseum te bezichtigen. Het gehele programma begint om 19.30.
Bekijk hier het gehele programma en meld je je direct aan voor een gratis plek!