In Pakhuis de Zwijger is maandagavond De Nieuw Amsterdam Prijs 2022 uitgereikt aan Mike Brantjes voor zijn jarenlange inzet binnen het bewonersplatform Hart voor de K-Buurt.

De Nieuw Amsterdam Prijs 2022 werd uitgereikt in aanwezigheid van 200 gasten in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. “Dit jaar willen we een groep bewoners belonen, die zich al jarenlang inzet met en voor hun buurt, en die een inspiratie en een voorbeeld zijn geworden voor de rest van de stad. Een groep die -met vallen en opstaan- blijft doorgaan, andere vormen van samenwerking zoekt, ondanks alles de verbinding aan blijft gaan.” Aldus directeur Egbert Fransen.

Mike Brantjes maakt onderdeel uit van het kernteam van bewonersplatform Hart voor de K-buurt. Initiatiefnemer van buurtacties zoals Flatcoaches, oppasmoeders en Kbuurt TV. Movisie omschreef Hart voor de K-buurt in een rapport als een ‘voorbeeld voor inclusieve burgerkracht’.

Voor de Stad van Morgen
Ook werden er tijdens de uitreiking maandagavond andere prijzen uitgereikt. Melissa Koutouzis won de prijs ‘Voor de stad van morgen 2022’. Zij staat voor een groep mensen die de krachten heeft weten te bundelen en gezamenlijk het grote woonprotest heeft opgezet afgelopen najaar.

Een Leven Lang voor de Stad
Ernestine Comvalius won de ‘Een leven lang voor de stad 2022’ prijs. Als eerste directeur van het Bijlmerparktheater heeft zij haar nek uitgestoken om kunst en cultuur in Zuidoost een vaste, en niet meer weg te denken, plek te geven die ook door de rest van stad en land gevonden en gewaardeerd wordt. Daarnaast heeft zij zich altijd, tot op de dag van vandaag, ingezet voor het verbeteren van de positie van zwarte vrouwen.