Pakhuis de Zwijger heeft de Nieuw Amsterdam Prijs 2020 uitgereikt aan schrijver, rapper en Parool-columnist Massih Hutak. ‘In het Amsterdam van 2020 zet Massih Hutak zich via muziek, columns en theater in tegen de ongebreidelde gentrificatie en de daarmee groeiende ongelijkheid in de stad. Daarom ontvangt hij dit jaar de Nieuw Amsterdam Prijs,’ aldus Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en initiatiefnemer van de prijs.

Maker met een maatschappelijke agenda
Massih Hutak (1992) is een creatief alleskunner – rapper, columnist, romanschrijver en theatermaker. Bovendien is hij een maker met een maatschappelijke agenda. ‘In zijn columns in Het Parool neemt Massih Hutak duidelijk stelling in over thema’s die hem aan het hart gaan. Als opiniemaker, rapper én als theatermaker is hij een invloedrijke stem in het publieke gesprek over gentrificatie. Als echte Noorderling komt Hutak met zijn voorstelling ‘Verdedig Noord’ op voor de belangen van stadgenoten die slachtoffer worden van de toenemende ongelijkheid in Amsterdam. Knap en moedig werk van een jonge Amsterdamse maker,’ zegt Egbert Fransen.

Marjan Sax en Youth For Climate NL
Naast de Nieuw Amsterdam Prijs ontving Marjan Sax de prijs ‘Een leven lang voor de stad’ voor haar jarenlange inzet voor vrouwenemancipatie, een rechtvaardiger asielbeleid en andere goede doelen. ‘Marjan Sax zet zich al decennia onvermoeibaar in voor een eerlijker wereld. In de jaren ’70 als lid van Dolle Mina en mede-oprichter van het Vrouwenhuis in Amsterdam. In de jaren ’80 als mede-oprichter van Stichting Mama Cash. In recenter jaren onder meer als adviseur van Human Rights Watch, als bestuurslid van Stichting Democratie & Media en als woordvoerder van vluchtelingengroep We Are Here,’ aldus Fransen. De prijs voor Talent van het Jaar ging naar de Nederlandse afdeling van de internationale klimaatbeweging Youth For Climate die onder andere verantwoordelijk is voor de grote klimaatstaking en de protestmars door scholieren in februari 2019.

Prijzen voor Amsterdamse veranderaars
De Nieuw Amsterdam Prijs 2020 is uitgereikt in aanwezigheid van 250 gasten tijdens het derde Nieuw Amsterdam Diner op dinsdag 7 januari in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. In 2019 won Dionne Abdoelhafiezkhan de Nieuw Amsterdam Prijs, Stanja van Mierlo de prijs ‘Een leven lang voor de stad’ en Meryem Maskouri de Talentprijs. In 2018 ontvingen Jerry Afriyie en Saar Boerlage respectievelijk de Nieuw Amsterdam Prijs en de ereprijs ‘Een leven lang voor de stad’.

Samengesteld door
Maurice Seleky